Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Slöseri med välfärdspengar

Sveriges kommuner och regioner menar att de behöver mer pengar för att klara välfärden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

SKR räknar med att det kommer att saknas 43 miljarder 2023. Att okritiskt tillföra dessa pengar är att kasta goda pengar efter dåliga.

Om det offentliga slöseriet har det glädjande nog börjat skrivas en del. Till exempel i HP 191213 ("Så Kan kommunerna förbättra sin ekonomiska situation", Svend Dahl), i DN 191212 ("Så kan miljardläckaget från välfärden minskas", Sven-Erik Österberg) och SvD 200123 ("De sämsta företagen söker mest bidrag", Lydia Wålsten).

Svend visar med ett teoretiskt räkneexempel att om alla kommuner skulle sänka sina kostnader till samma nivå som genomsnittet för de utvalda kommunerna skulle det i kommunsektorn frigöras 36,5 miljarder. Sven-Erik beskriver hur 11 - 27 miljarder betalas ut felaktigt från välfärden varje år. Lydia beskriver hur rapporten "Den industripolitiska återvändsgränden" tar upp 40 miljarder som staten årligen delar ut i stöd varken ger högre tillväxt eller ökad sysselsättning. Summan av ovan nämnda välfärdsslöseri är 87,5 – 103,5 miljarder årligen. Det motsvarar ungefär den årliga kostnaden för försvaret (53,5 mdr 2018) och rättsväsendet (45,9 mdr 2018), enligt Finansdepartementets artikel "Statens budget i siffror". Har vi otur så är mörkertalet stort.

Att okritiskt tillföra de 43 miljarder som saknas till 2023 ökar slöseriet och är fel väg att gå. Det signalerar att det är tillåtet för offentliga verksamheter att fortsatt göra felaktiga utbetalningar, vara ineffektiva, alltid bara be om mer pengar och på så sätt dölja ineffektiviteten (slöseriet) i det offentliga för oss skattebetalare och väljare.

Istället borde medel tillföras selektivt samtidigt som politiker och myndighetschefer åläggs krav på att komma till rätta med och rapportera om slöseriet i välfärden. Dessutom bör en oberoende extern grupp tillsättas med fokus på att identifiera ytterligare slöseri samt komma med förslag på hur detta ska stoppas.

AJÖ