Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Slösa inte bort möjligheten att investera i personalen

Regeringen har presenterat höstbudgeten. Kommunal välkomnar de stora satsningarna på välfärden. De behövs! I region Halland innebär satsningen drygt 96 800 000 kronor.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Resurserna är ett välbehövligt tillskott till verksamheter som länge tampats med stora utmaningar. Äntligen finns medel att förbättra personalens arbetsvillkor och höja kvaliteten i välfärden. Ansvaret för att använda medlen rätt ligger nu hos landets region- och kommunpolitiker.

Coronakrisen har tydligt visat att samhället inte fungerar utan det fantastiska jobb som medlemmarna i Kommunal gör varje dag, året runt, dygnets alla timmar. Ekonomiska satsningar på välfärden är därmed avgörande för att personalen ska ha möjlighet att även i fortsättningen kunna göra sitt jobb.

Kommunal har länge efterfrågat mer resurser, satsningar på yrkesutveckling och bättre arbetsmiljö. Nu har arbetsgivarna chansen att vara modiga genom att våga gå före. Faktum är att det inte finns några genvägar till höjd kvalitet i välfärden.

Nu gäller det att använda resurserna i årets budget klokt och investera i förbättrade arbetsvillkor för personalen. Det är dags att sätta stopp för delade turer, lägga ner osäkra anställningar och införa heltidsarbete som norm. Det är också dags att en gång för alla låta välfärdens proffs vara just proffs. Det är de anställdas kunnande och erfarenhet som, tillsammans med brukarens behov, ska ligga till grund för hur arbetet planeras.

Goda arbetsvillkor för personalen är en långsiktig och nödvändig investering. Med drygt 96 800 000 kronor finns chansen. Kommunals uppmaning är därför glasklar: Slösa inte bort möjligheten att investera i personalen!

Carina Thållén

avdelningsordförande Kommunal Sydväst