Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad har envist stretat emot när andra kommuner satsat på att även yngre seniorer fått tillgång till fri kollektivtrafik, skriver Ingeborg Oléni. Bild: Roger Larsson
Halmstad har envist stretat emot när andra kommuner satsat på att även yngre seniorer fått tillgång till fri kollektivtrafik, skriver Ingeborg Oléni. Bild: Roger Larsson

Släpp loss de äldre med ett seniorkort i handen

Halmstad har envist stretat emot när andra kommuner satsat på att även yngre seniorer fått tillgång till fri kollektivtrafik.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

”Ensamhet hos äldre tär på hjärtat visar ny studie”, HP den 10/2. Vem tar höjd för förbättringar av resekortet för seniorer! Politiska partier kommer och går. Stora viktiga frågor för väljarna lyfts.

De praktiska frågorna om stadsplanering, hotell och bro står högt på agendan för flera partier. Men hur mår kommuninvånarna? Vad kan göras för att få till ett hälsolyft för exempelvis gruppen seniorer. Enkelt, vi får friskare äldre med ett generösare seniorkort. Halmstad har envist stretat emot när andra kommuner satsat på att även yngre seniorer fått tillgång till fri kollektivtrafik.

Att satsa friskt borde vara självklart i dag. Att stötta upp ett hälsotänk i praktiken efter en lång innesittarperiod ger hopp. Släpp loss de äldre med ett seniorkort i handen, så flyttar vi fram behovet av hemtjänst.

Vilka partier, nya som nuvarande, är beredda att sänka årsgränsen för resekortet till pensionär 65 år liksom vidare att ge resekortet ett större värde genom att öppna för ökad användning, lämpligtvis dygnet runt? Kanske också ett samarbete över kommungränserna, vad gäller möjligt att utöka seniorkortets geografiska begränsningar.

Klart att föreslagen hälsosatsning betalar sig ganska omgående, genom piggare och rörliga äldre, som efterfrågar mindre stöd i sin vardag.

Låt valet 22 bli ett val där alla seniorer, äldre alla åldrar kan känna att inte människovärdet dalar med årsringarna. Lösningarna finns inom politiken. Politiska beslut får konsekvenser.

Ingeborg Oléni

högskoleutbildning inom folkhälsovetenskap

före detta lärare inom hälso- och sjukvård