Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halva riksdagen har precis uttryckt sitt samlade missnöje mot Morgan Johansson. För Moderaterna i Halmstad är det tydligt att han gjort tillräcklig skada, skriver två representanter för M. Bild: Henrik Montgomery/TT
Halva riksdagen har precis uttryckt sitt samlade missnöje mot Morgan Johansson. För Moderaterna i Halmstad är det tydligt att han gjort tillräcklig skada, skriver två representanter för M. Bild: Henrik Montgomery/TT

Skyll inte skjutningarna på Halmstads kommun, Morgan Johansson

Vi måste göra Halmstad och Sverige tryggt igen, återupprätta lag och ordning och trycka tillbaka de kriminella gängen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det finns i dag inget annat EU-land där en så stor del av invånarna dör av gängskjutningar som i Sverige. I år är det fler dödsskjutningar hittills än någonsin tidigare. Föräldrar vågar inte låta sina barn gå hem själva efter fotbollsträningen – utan följer med så att inget ska hända på vägen hem. Tjejer och kvinnor är rädda för att röra sig ute ensamma på kvällen. Och många invånare är nu dessutom fångade i landsarrest på grund av att det inte går att förnya passet förrän nån gång nästa år. Och ansvarig minister, Morgan Johansson (S), fortsätter att skylla ifrån sig. Nu på kommunerna. Det inger inte förtroende.

”Kommunerna behöver svara upp på de stora satsningarna som staten gör”, menar Johansson. Men det är inte Halmstads kommuns fel att första lediga tid för att förnya passet i Halmstad är i juli. Det är inte Halmstads kommuns fel att det varit 15 skjutningar i Polisregion Väst hittills i år. Det är inte Halmstads kommuns fel att antalet poliser per invånare är lägre nu än när Beatrice Ask var justitieminister. Eller att tre av fyra gängmord förblir ouppklarade. Det är inte Halmstads kommuns fel att det inte finns en fungerande nationell avhopparverksamhet på plats.

Det är Morgan Johansson, som i dagarna kritiserades av riksdagens konstitutionsutskott för sina lögner om att fler gängmedlemmar nu hoppar av, som bär det yttersta ansvaret. Och angående de ”stora satsningarna”. Regeringen skjuter bara till två miljoner kronor till polisen i vårbudgeten. Det räcker väl inte ens för att ersätta de polisbilar som förstörts under vårens upplopp? Moderaterna satsar en halv miljard extra på att stärka polisen – inte minst för att de ska kunna skaffa sig vattenkanoner, kroppskameror och komma till rätta med den akuta passkrisen.

Halva riksdagen har precis uttryckt sitt samlade missnöje mot Morgan Johansson. För Moderaterna i Halmstad är det tydligt att han gjort tillräcklig skada. Vi måste göra Halmstad och Sverige tryggt igen, återupprätta lag och ordning och trycka tillbaka de kriminella gängen. Det kommer att vara Moderaternas prioritet både lokalt, regionalt och nationellt. Bara så kan vi få ordning på Sverige.

Anna Fallkvist (M), gruppledare i Halmstad

Lars Püss (M), riksdagsledamot Halmstad