Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: JESSICA GOW / TT

Skolpolitiker står inför tuffa beslut – alliansen blir svaret skyldig

Alliansstyrda Halmstad står inför stora nedskärningar i välfärden de kommande åren. Inte minst står vi skolpolitiker inför tuffa beslut om vad som ska skäras ner på.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det är en omöjlig uppgift, som Alliansen i slutändan måste ta ansvar för. De blir svaret skyldiga: Ska vi öka grupperna i förskolan? Ska vi avskeda kuratorer och skolsköterskor? Ska vi sänka ambitionerna kring andelen utbildade lärare och förskollärare? Ska vi minska antalet specialpedagoger? Ska rektorer få fler medarbetare att ansvara för?

Samtidigt som nedskärningarna inför 2020 diskuteras som mest kommer rapporter om att ägarna av de stora vinstdrivande skolbolagen fått 175 miljoner kronor av våra gemensamma pengar i aktieutdelning. Det är 175 miljoner kronor som hade kunnat gå till att förstärka svensk skola med flera hundra lärare.

Kommunal grundskola och förskola är i resursbrist samtidigt som aktieägare i de privata bolagen lever gott på pengar som skulle gått till en bättre utbildning, inte minst för att minska den stora skolsegregation som Halmstad och många andra kommuner präglas av år efter år.

Majoriteten av svenska folket tycker att vinster i skolan ska förbjudas. Det är dock inget som majoriteten av våra riksdagspartier tar hänsyn till. Allianspartierna inklusive SD har förblindats av marknadsideologin. Genom regeringsöverenskommelsen har de dessutom bakbundit både Socialdemokraterna och Miljöpartiet från att agera.

Vad svensk skola behöver är inte vinstdrivande fristående skolor och förskolor som suger ut våra gemensamma pengar med sämre förutsättningar som följd. Svensk skola behöver en politik för våra barns och ungas bästa.

En politik där dina och våra skattemedel går till högre kvalitet i skola och förskola. Istället ser framtiden ut att präglas av stora aktieutdelningar och stora nedskärningar.

Daniel Nilsson Brodén (V)

ledamot i barn- och ungdomsnämnden, Halmstad

Cleo Khaldi (V)

ersättare i barn- och ungdomsnämnden, Halmstad