Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JESSICA GOW / TT
Bild: JESSICA GOW / TT

Skolorna en nyckel till att bli fler invånare

En påminnelse om vad som kan hända när folkvalda politiker går emot folkets vilja.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Under flera år i början av 2000-talet ville många av de folkvalda politikerna lägga ner Höstro i Långaryd. Ett förslag som upprörde en mycket stor del av kommunens invånare. Men, det brydde sig förslagsställarna inte om utan planeringen för en nedläggning fortsatte.

Under mandatperioden 2002-2006 var Kommunens Väl ”vilande” från politiken på grund av svårigheter att rekrytera politiker. Jag hade själv planer på att starta upp ett nytt parti i Hylte. På ett möte i Långaryd träffade jag Bertil Larsson som varit Kommunens Väl:s starke man under många år. Han berättade för mig om situationen för Kommunens Väl och föreslog att jag skulle kontakta styrelsen för partiet och se om vi kunde komma fram till en återstart av Kommunens Väl. Jag träffade styrelsen några kvällar och informerade dem om min syn på politik i Hylte och fick också deras syn på detta. Resultatet av dessa möten blev en återstart av Kommunens Väl.

I valet 2006 blev Kommunens Väl näst största partiet i Hylte kommun med drygt 25 procent av rösterna i Hylte kommun. I valdistriktet Landeryd-Långaryd, där Höstro finns, fick Kommunens Väl 49,37 procent av rösterna. I valdistrikt Örnabäckshult-Färgaryd fick vi 37,92 procent. Tack vare dessa och många andra röster blev vi så stora att vi lyckades undvika en nedläggning av Höstro. Folkets vilja fick önskat resultat. Egentligen självklart för de flesta, men, inte för alla.

När det gäller kommunens skolor ser vi i Kommunens Väl dessa som en nyckel till att bli fler invånare i Hylte kommun. Med tanke på Centerpartiets tankar kring att lägga ner Rydö skola, kan man ju fråga sig var den grundläggande ideologin kring en levande landsbygd har tagit vägen, i Centerpartiets Hylte kommun? Centralisering tycks vara ledordet! Att ta bort förutsättningar för att bli fler kommuninvånare hoppas jag att en majoritet av kommunens invånare också tycker är dålig politik!

Tommy Edenholm, Kommunens Väl i Hylte kommun

LÄS MER: Centerpartiet vill lägga ned Rydöbruks skola

LÄS MER: Därför vill vi att Rydöbruks skola stängs

LÄS MER: Politiker reagerar mot förslaget att lägga ned Rydöbruks skola

LÄS MER: Barn och föräldrar rasar mot förslag: ”Katastrof om skolan läggs ned”