Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om det finns något tillfälle då vi som invånare ska kunna lita på en i grunden välfungerande förskola och skola för alla barn och elever – så är det nu!, skriver Mikael Ekfeldt (V) apropå aviserade besparingar. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Om det finns något tillfälle då vi som invånare ska kunna lita på en i grunden välfungerande förskola och skola för alla barn och elever – så är det nu!, skriver Mikael Ekfeldt (V) apropå aviserade besparingar. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Skolbesparingar som slår direkt mot grunduppdraget

Om det finns något tillfälle då vi som invånare ska kunna lita på en i grunden välfungerande förskola och skola för alla barn och elever – så är det nu!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå artikeln ”Skola och förskola ska spara ytterligare 45 miljoner”, 28/1.

Att säga att man står för en politik och sedan i praktiken genomföra en annan, det är en svårartad balansgång för det nya (S)tyret. Att samtidigt säga sig stå för ökad jämlikhet medan man i verkligheten fortsätter på Alliansstyrets besparings- och effektiviseringspolitik är en motsägelse, men kanske också det pris man får betala för ett socialdemokratiskt moderatstyre.

Halmstads kommun har som mål både från fullmäktige och barn- och ungdomsnämnden att fler elever ska få behörighet till gymnasiet och att elevhälsan ska förbättras. Det behövs fler vuxna med olika kompetenser i skolan, allt från fler behöriga lärare, till elevstödjande insatser och en förstärkt elevhälsa.

Nämnden har också ett tydligt mål att skolsegregationen ska brytas och att likvärdigheten i skolan ska öka. Detta är en skola som också i högre grad ska klara av sitt kompensatoriska uppdrag.

Om man nu menar allvar med detta så blir det förödande när man inte samtidigt är beredd att ge de ekonomiska förutsättningar som verksamheterna behöver och tydligt efterfrågar.

Det som händer just nu är att styret inte bara gör det väldigt svårt för förskola och skola att nå de mål man har satt upp, utvecklingen tenderar också att gå i motsatt riktning. Med en neddragning av barn- och elevpeng, kombinerat med övriga besparingar så slår det direkt mot grunduppdraget, en förskola och skola för alla barn, oavsett förutsättningar. De beslut man tidigare tagit om olika satsningar i skolan riskerar också att försvåras.

Just nu är både familjer och kommunen pressade av inflation och en alltmer kännbar lågkonjunktur. Om det finns något tillfälle då vi som invånare ska kunna lita på en i grunden välfungerande förskola och skola för alla barn och elever – så är det nu!

För Vänsterpartiet Halmstads kommungrupp

Mikael Ekfeldt

LÄS OCKSÅ: Barnen är vår framtid – spara inte på skolan!

LÄS OCKSÅ: Skola och förskola ska spara ytterligare 45 miljoner