Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Skogsägare har inte haft den frihet många tror

Anders, du har glömt viktiga delar i din insändare om frihet under ansvar. Vi skogsägare har inte och har inte haft den frihet som många tror.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå Anders Wirdheims replik, 11/9.

För cirka 40 år sen kom dåvarande Skogsvårdsstyrelsen med pekfingret och pekade ut så kallade 5:3 skogsskifte bestående av sämre skog, mestadels löv, ”hugg ner och plantera gran” var myndighetens besked.

Vi har också en för stor älgstam om vi ska kunna plantera tall, jag har själv planterat tall på marker som inte är lämpliga för gran, men de har blivit jämnbetade med marken av älg.

Du påstår också att den frivilliga avsättningen utgörs av marker där ingenting växer, du är välkommen hem till mig och titta både på nyligen gjord skogsbruksplan och i verkligheten på min skog och de avsättningar som är gjorda på marker där det ”växer” skog.

Utöver de avsättningarna har jag 15 hektar med biologisk mångfaldsskog på min fastighet vilket utgör cirka 13 procent av den produktiva arealen. På den arealen har jag haft en mycket god dialog med Skogsstyrelsens tjänstemän. De allra flesta av oss skogsägare klarar mycket väl av att förvalta vår skog under egen frihet och ansvar. Man kan ju se i exemplet här ovan att dåvarande Skogsvårdsstyrelsen (staten) inte hade särskild långsiktighet i sin hantering av våra lövbestånd.

Med detta skrivet hoppas jag att din negativa bild av oss enskilda skogsägare kan förändras.

Evert Gustavsson