Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När det finns mycket el att tillgå sjunker priset. Bild: Fredrik Sandberg/TT
När det finns mycket el att tillgå sjunker priset. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Se verkligheten - sänk energiskatten

Kärnkraften ska inte bara vara till nöds tolererad under en tillfällig övergångsperiod utan ses som efterfrågad i ett långt perspektiv.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

HP debatt xx/xx. Svar på debattartikel från Centerpartiet ”Dags att slutförvara besattheten om kärnkraft som den enda lösningen” 28/12 2021 i Hallands Nyheter och ”Riskerna med kärnkraft är kända” 16/12 2021 Hallandsposten.

Vi kristdemokrater anser att det handlar om att se verkligheten och kunna göra något åt energibristen. Vi ser den storskaliga elektrifieringen av Sveriges basindustri och fordonsflotta som en nödvändig brygga till ett samhälle som kombinerar klimatansvar och en god välfärd. För att kunna göra den resan måste Sverige inse hur mycket el som behövs för att klara denna omställning. Först måste alla vi som pratar om höga elpriser inse och ta till oss att elmarknaden är just en marknad.

När det finns mycket el att tillgå så sjunker priset, och när det är brist på el så ökar priset. Om ett land som Sverige, som har brist på el i södra delarna, stänger två reaktorer samtidigt som all kraft läggs på klimatomställningen och att elektrifiera mer; så får det ofrånkomligen effekt av elbrist och högre priser.

Att vi under sommaren har ett elöverskott - till vissa delar baserat på vindkraften - som är möjlig att sälja till andra länder är lysande. Det ger intäkter och bidrar till att tränga bort fossilbaserad ful-el från norra Europa. Men det hjälper oss inte ett jota en iskall och vindstilla dag i december!

Att som Centerpartiet sitta i Miljöpartiets knä skapar inte handlingskraft för ny el i Sverige. Vi måste återställa effektbalans och systemstabilitet i vårt svenska elsystem och då är kärnkraften en pusselbit. Inte den enda, men en nödvändig sådan. Det är därför vi vill att Sveriges riksdag och regering tydligt ska peka med hela handen: Kärnkraften ska inte bara vara till nöds tolererad under en tillfällig övergångsperiod utan ses som efterfrågad i ett långt perspektiv. Vi vill även tillfälligt sänka energiskatten under de riktigt kalla månaderna för att lindra den ekonomiska smäll som hushåll och tjänsteföretag drabbats av.

Med tanke på att det har flödat in miljarder kronor i icke budgeterade momsintäkter på det rekordhöga elpriset finns det ett finansiellt utrymme i statens budget. Detta löser inte den strukturella obalansen i Sveriges elproduktion men är en viktig insats här och nu till gagn för vårt lands invånare.

Camilla Brodin (KD)

Riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Larry Söder (KD)

Riksdagsledamot Halland