Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Se till de boendes behov när det gäller sophämtningen på gatan

Jag läser i dagens HP (17/9) att kommunstyrelsens ordförande har bestämt sig i frågan om hur sophämtningen på Penngränd ska gå till redan innan han har tagit del av de boendes synpunkter. Det gör mig bekymrad, inte minst av demokratiska skäl.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I 47 år har hämtningen av hushållsavfall på Penngränd skett vid fastighetsgränsen. Hem tycker att det är för jobbigt och Jonas Bergman anser att de boende i stället ska dra sopkärl. På Penngränd bor ett stort antal pensionärer. Att en 83-årig pensionär med rullator skulle vara mer lämpad att utföra det arbete som är för ansträngande för Hem:s anställda faller på sin egen orimlighet!

I den politiska debatten pratas det om behovet av enkla jobb. Här finns det möjligheter! Man behöver inte ha högskoleutbildning eller perfekta kunskaper i svenska. Låt folk få komma i arbete, få lön och slippa bidragsberoendet! På detta sätt gynnar man inte enbart långtidsarbetslösa eller nytillkomna svenskar, utan även de pensionärer och fysiskt begränsade personer som oroar sig för de isiga vägar som de måste dra sopkärlet på vid 6.30-tiden på vintermorgnarna. Detta är en pusselbit man som politiker kan använda om man vill bygga ett samhälle för alla!

I förslaget till förändring står det att behållaren ska placeras på gatan och inte på trottoaren. Det innebär en försämring av säkerheten för trafikanter och egendom. Vem har det juridiska ansvaret om sopkärlet, som ägs av Hem, står på en plats som angivits av kommunstyrelsen och som sedan förflyttas av vinden ett blåsigt dygn och åstadkommer skada på annans egendom? Nu står alla kärl ordentligt skyddade i egna bås vid fastighetsgränsen och återkommer på plats så snart de är tömda. Säkrare kan det inte bli än nuvarande lösning.

Det finns inga andra logiska förklaringar till den föreslagna ändringen av sophämtningen än att det kommunala bolaget Hem vill få ner sina personalkostnader. Hem gör mångmiljonvinster varje år. Går det möjligen att byta fokus och även se till de boendes behov?

Gunnar Sjödin

Penngränd

LÄS MER: Boende på Penngränd ska själva dra fram sitt sopkärl