Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

SD:s 30-punktsprogram: Hederskultur i blågul förpackning!

Partiledningen för Sveriges tredje största riksdagsparti anser med andra ord att oskyldiga människor ska kunna straffas för sina familjemedlemmars brott.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Efter de kravaller som under påskhelgen skakade ett flertal svenska städer offentliggjorde Sverigedemokraterna nyligen ett 30-punktsprogram med förslag på hur samhällets svar bör se ut. Bland klassiskt populistiska förslag om vattenkanoner, tårgas och kameraövervakning stack dock ett förslag ut extra mycket, nämligen det att en enskild individs brott ska kunna leda till att hela familjers uppehållstillstånd dras in.

Partiledningen för Sveriges tredje största riksdagsparti anser med andra ord att oskyldiga människor ska kunna straffas för sina familjemedlemmars brott. Om ett sådant förslag tillämpas skulle vi alltså i Sverige praktisera kollektiv bestraffning, något som strider mot sjätte artikeln i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter: "Envar har rätt att allestädes erkännas som person i lagens mening". SD:s partiledning har alltså ställt sig bakom ett förslag som om det blir verklighet bryter mot internationell lag.

Det här rör sig inte om "enskilda rötägg" som uttrycker sig opassande i sociala medier, utan om ett parti vars ledning anser att en av grundbultarna för ett rättssäkert samhälle kan åsidosättas. Till SD:s företrädare, partimedlemmar och väljare vill jag rikta denna fråga: Tänker ni stå bakom en partiledning som förespråkar ett samhälle som åsidosätter grundläggande mänskliga rättigheter och ersätter det med något som närmast kan liknas vid hederskultur i blågul förpackning?

Axel Hejnebo