Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gårdsförsäljning bör bli verklighet, menar skribenten. Bild: Jonas Lindstedt
Gårdsförsäljning bör bli verklighet, menar skribenten. Bild: Jonas Lindstedt

SD arbetar för att gårdsförsäljning ska bli verklighet

Vi har många duktiga småskaliga producenter i vår region som brinner för att skapa unika och högkvalitativa alkoholprodukter, skriver Carita Boulwèn (SD).

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik på ”Gårdsförsäljning är bra för Halland” i HP 5/8.

Vi i Sverigedemokraterna instämmer mycket i vad Centerpartiets företrädare skriver om införandet av gårdsförsäljning. Vi har upprepade gånger lyft frågan i riksdagen, försökt få en snabbare hantering och försökt få svar från ansvarig minister, Jakob Forssmed, på varför beslutet dröjer.

2018 röstade de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna för att gårdsförsäljning skulle vara tillåtet, men under förutsättning att Systembolagets monopol kunde bevaras. Regeringspartierna och Vänsterpartiet var emot beslutet.

Som skribenterna anför så finns en majoritet i riksdagen och vi har nu äntligen en handlingskraftig regering där SD ingår i underlaget, vilket innebär att en hel del mycket välbehövliga förändringar kommer ske. Just den här frågan ligger alltså nu på socialministerns bord och vi ser fram emot ett snart besked och beslut.

Att besöka lokala producenter, få en guidad tur och provsmaka deras produkter ger inte bara konsumenterna en smakupplevelse utöver det vanliga utan ger även en djupare förståelse för produkterna och processen bakom. Att då kunna sälja sina produkter direkt från gården så att besökarna kan köpa med sig en flaska vin eller öl borde inte finnas något hinder för.

Att kunna besöka, provsmaka och köpa direkt från producenten gynnar inte bara konsumenterna, utan ger också ett välbehövligt stöd till våra lokala entreprenörer och småföretagare.

Vi har många duktiga småskaliga producenter i vår region som brinner för att skapa unika och högkvalitativa alkoholprodukter. Att öppna upp för gårdsförsäljning skulle ge dem möjlighet att växa och blomstra. Det skulle inte bara gynna småskaliga producenter, utan även bidra till landsbygden, skapa förutsättningar för andra företagare, fler arbetstillfällen, öka turismen och stimulera den lokala ekonomiska tillväxten.

Carita Boulwèn (SD)

riksdagsledamot för Halland, ledamot i socialutskottet