Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hotel Rival vid Mariatorget i Stockholm. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Hotel Rival vid Mariatorget i Stockholm. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Satsa på ett kulturhotell vid Stora Torg

Ta inspiration ifrån Hotell Rival på Mariatorget i Stockholm med en teaterscen för uppträdanden och föreläsningar, föreslår skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Här följer en lösning som kan göra alla parter nöjda. Bevara den vackra Picassoparken och den öppna vyn vid Nissan. Bygg i stället om ”Mittpunkts-huset” på Stora Torg till ett hotell som gynnar stadskärnan.

Gör om huset till ett modernt hotell grundat i snygg arkitektur, design och kultur med en stilfull entré mot Stora Torg som kan ersätta den nuvarande något ”trötta” gallerian och även injicera liv i Stora torg och city.

Mot Nissan bygger man hotellet med en ”platå” med uteservering och utsikt mot vattnet samt Picassoparken. Längst upp i huset placeras en skybar med utsikt över hela staden. Besökare kan då njuta av vyer mot St Nicolai-kyrkan, Norre Port, Nissan, Picassoparken och slottet.

Ta inspiration ifrån Hotell Rival på Mariatorget i Stockholm med en teaterscen för uppträdanden och föreläsningar. Under lågsäsong kan man även bjuda in Högskolan i Halmstad för öppna gästföreläsningar och utställningar. Kika på Haymarket på Hötorget för inspiration till en stilfull design och bygg inte ännu en betongbunker.

Beroende på hotellets storlek kan säkerligen vissa verksamheter vara kvar i huset, övriga flyttas till andra lediga lokaler i city.

Trafiken löser man genom att låta bilar köra i låg hastighet från Kyrkogatan längs Storgatan för att hämta/lämna och därefter svänga höger ner på Brogatan ner till Hamngatan. Parkerar gör man bland annat i torggaraget.

För att få igång city krävs mer än affärer och restauranger. Det finns mycket kultur och musikliv i Halmstad men väldigt lite av det syns inne i city och tenderar att bli bortglömt. De senaste årens satsningar som till exempel Kulturskolan/Kulturhuset Najaden ligger alla utanför city och ger därmed ingen mer-ekonomi. (Dessutom klagar man över de begränsade bussförbindelserna och deras återkommande konsertarrangemang förefaller tyvärr ofta som något bortglömda.)

Ett konsertbesök ska kunna kombineras med till exempel ett restaurangbesök och inte bara vara en isolerad händelse. Likaså kan det gynna handeln om där finns ett konstant flöde av människor i city.

Andra exempel på decentralisering är högskolan. I många andra svenska städer berikar studenterna stadskärnan medan de i Halmstad tycks leva i en helt avskild tillvaro på Nyhem/Linehed.

För att en sådan hotellplan skulle kunna bli verklighet behövs ett nära samarbete mellan kommunen och den privata sektorn. En gemensam vilja att med krafttag förbättra innerstaden. Kommunen måste vara generös och möjliggöra så att fastighetsägaren kan göra en god affär och därmed vilja satsa.

Belöningen skulle kunna vara ett blomstrande centrum med en bredare publik.

Nytt förslag