Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samla den avancerade och akuta sjukvården i ett nytt sjukhus centralt i Halland, anser skribenten. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Samla den avancerade och akuta sjukvården i ett nytt sjukhus centralt i Halland, anser skribenten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Samla Hallands specialistsjukvård i ett nytt sjukhus

Det är dags för regionpolitikerna att vara lite modiga och lyssna på sina egna experter.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Sjukvård är viktigt den dagen man behöver den. Är det små besvär är det viktigt att det är enkelt att få hjälp nära hemmet och är det större skador eller sjukdomar så vill man ha bästa möjliga sjukvård inom rimlig tid. Den dagen man exempelvis får hjärtproblem så vill man att läkarna som hjälper en är kompetenta och att de har en vana vid att göra den sortens ingrepp.

Jag rekommenderar alla hallänningar, och regionpolitiker, att läsa Region Hallands utredning om framtidens sjukvårdsstruktur, den är inte längre hemlig och du kan begära ut den från regionkontoret. Den är gjord av regionens egna experter på området som har tittat på aktuell forskning och erfarenheter från andra regioner i Sverige och i utlandet. Experternas rekommendation är att samla den akuta och specialiserade sjukvården i ett nytt sjukhus centralt placerat i länet och behålla den mer vardagliga vården på nuvarande tre sjukhus. Varför då?

• Utvecklingen fortsätter att gå mot att mer sjukvård flyttar ut från sjukhusen och närmare hemmet. Det som blir kvar på sjukhusen är mer avancerad, specialiserad och akut sjukvård som kräver att man gör det ofta för att få en bra kvalitet. Sammantaget ger samlad sjukvård i en större enhet högre kvalitet i sjukvården.

• I en framtid med stor personalbrist är det mer attraktivt för högutbildad personal att finnas på en modern arbetsplats med spetskompetens och kollegor som kan samma saker som en själv.

• Det är det klart bästa ekonomiska alternativet eftersom att sjukhusen i Varberg och Halmstad är i uselt skick och kostar många miljarder mer att renovera och anpassa till den moderna sjukvårdens krav. Det vore alltså rent slöseri med våra gemensamma skattepengar att fortsätta med två mindre specialistsjukhus.

• Ett nytt sjukhus behöver ligga nära både järnvägsstation och motorväg för att personal och patienter ska kunna ta sig dit snabbt och enkelt. Nuvarande två sjukhus har inga bra lägen för arbetspendling eller sjuktransporter.

Det är dags för regionpolitikerna att vara lite modiga och lyssna på sina egna experter. Ge upp den protektionistiska bypolitiken och se till hela Hallands bästa. Samla den avancerade och akuta sjukvården i ett nytt sjukhus centralt i Halland.

Kim Johansen (S), ersättare i regionfullmäktige

LÄS OCKSÅ: Så tycker partierna i sjukhusfrågan

LÄS OCKSÅ: Planer på jättesjukhus oroar kommunpolitiker

LÄS OCKSÅ: Här är alternativet till att bygga nytt sjukhus

LÄS OCKSÅ: Politiker tagna på sängen av sjukhusfrågan

LÄS OCKSÅ: Sjukhusen har tillåtits förfalla