Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Samarbete bättre än konflikt

Replik. Svar till ”Skogsägare”, 4/1 samt Maria Malmer Stenergard (M) och Lars Püss (M).

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I en replik till min text om högerpartiernas dråpslag mot svensk natur skriver signaturen ”Skogsägare” att politiker och myndigheter måste börja fundera i nya banor så att höga naturvärden även blir en ekonomisk tillgång för markägaren.

Så bra! Det håller jag helhjärtat med om. Varför då stoppa en inventering som ska visa just var de höga naturvärdena finns?

Även skogsägarna och LRF skulle vinna på nytänkande. Sluta misstänkliggöra naturkunnigt folk och ta istället hjälp av dem för att hitta de värdefulla områdena! Då skulle vi kunna nå långt i arbetet med att nå skogspolitikens mål där produktion och miljö ses som jämställda.

Det problem som vissa skogsägare ser när det gäller nyckelbiotoper handlar nog mest om att man vill rucka på reglerna för miljömärkning av skog. Dessa regler, som skogsägarna själva varit med om att utforma, säger bland annat att en FSC-certifiering förutsätter att nyckelbiotoper inte avverkas. Å andra sidan ger FSC-märkningen bättre betalt.

När inventeringen nu stoppas, är risken stor att hela certifieringssystemet kommer att ifrågasättas. Det kan bli kostsamt för svenska skogsägare som idag lever högt på sina FSC-märkta produkter.

I en annan replik försvarar Moderaterna nedskärningarna med att man vill bort från symbolpolitiken. Ett led i detta är att stoppa inventeringen av nyckelbiotoper. Men detta är, om något, just symbolpolitik för att tillfredsställa en högljudd opinion inom LRF!

De två M-politikerna Malmer Stenergard och Püss hävdar att de avsätter pengar för att ersätta markägare när staten tar privat mark i anspråk. Det må vara sant, men det handlar om en mycket kraftig nedskärning jämfört med den förra mandatperioden.

Följden blir att vi inte kommer att kunna leva upp till miljömålen, ej heller uppfylla Skogsvårdslagens krav. För att nå dithän, måste mer skyddsvärd natur sparas. Men det går inte att spara mer natur med mindre pengar. Det är en omöjlig ekvation, och det borde även moderatpolitiker begripa!

Anders Wirdheim

LÄS MER: Pengar har lagts på åtgärder som skulle ha vidtagits även utan stödet

LÄS MER: Biologisk mångfald kan skyddas utan att skada skogsägarna