Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sagan om Centrumskolan förtjänade ett bättre slut

Det var en gång en resursskola i Halmstad som hette Centrumskolan.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

De som arbetade på skolan var vardagshjältar som räddade skolbarn. Dessa skolbarn hade fått utstå utanförskap och plågsamma skolmiljöer som skapade ångest. På Centrumskolan fick de läka och återhämta sig och så småningom få tillbaka lusten att lära och utvecklas.

Då tyckte plötsligt de styrande att detta inte kunde vara rätt (trots att Skolinspektionen tyckte det), för det kom inte alla till del. Alla barn borde placeras i samma mall, vissa kunde inte få sticka ut. De andra skolmiljöerna fick i stället, så småningom, tillverka nya rum som barnen med särskilda behov kunde gömma sig i. Den stökiga skolmiljön fick de finna sig i, för alla är väl egentligen lika?

Vardagshjältarna på Centrumskolan fortsatte, trots detta motstånd, kämpa för barnens rättigheter och deras behov av en alternativ skolmiljö. För dem var barnens behov viktigast. De vägrade ge upp, trots att de visste att slutet var nära och skolan skulle stängas.

De styrande missade vilken gåva de hade i dessa vardagshjältar, och vad de gjorde för skolbarnen med neuropsykiatriska diagnoser, som barnens särskilda behov kallades. Pedagoger från andra länder hade rest till Centrumskolan och blivit inspirerade av deras räddningsinsatser. Trots det, och mängder av forskning som gav Centrumskolan rätt, hade de styrande inte ändrat inställning.

Föräldrar till ett av barnen på Centrumskolan tyckte att de styrande ”borde skämmas” över att de nu sakta men säkert lät Centrumskolans verksamhet försvinna i glömska. Vad skulle hända med barnen med särskilda behov om de inte fick vara kvar på Centrumskolan? Den vanliga skolmiljön hade ju inte blivit annorlunda, trots visioner om hur det skulle kunna bli i framtiden. Skulle barnen helt enkelt få klara sig ändå?

Föräldrarna ville därför att fler skulle få veta vad som höll på att hända, för sagan om Centrumskolan förtjänade ett mycket lyckligare slut.

Fortsättning följer.

Oroliga föräldrar

LÄS MER: Beslut om avveckling av Centrumskolan är redan fattat

LÄS MER: Orolig väntan på besked om framtiden för Centrumskolan

LÄS MER: Behåll Centrumskolan i Halmstad