Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sagan om bryggcaféamiralen och krögaren i Grötvik

Det var en gång en bryggcaféamiral som kom och sa "jag vill öppna ett bryggcafé på ett stenröse i Grötvik".

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

"Vilken utmärkt idé" sa Segelsällskapet, "vi stöttar det! Här har du pengar för att bygga ett trädäck på stenröset, det är vårt men du får använda det till ditt café".

Avtal blev skrivet, Bryggcaféet öppnade på nationaldagen för det är en bra dag att fira på, det blev populärt och många var glada. Barnen fick äta glass, fiska krabbor och segla jolle, och de vuxna fick dricka kaffe och höra på spännande föredrag.

Åren gick och Staden tyckte det var dags att göra ett nytt avtal med Segelsällskapet och därför fick Segelsällskapet säga upp avtalet med Bryggcaféet, för man kan aldrig veta vad ett nytt avtal kommer att säga.

Men vid denna tiden upptäckte Staden att Bryggcaféamiralen minsann inte alls skaffat sig något bygglov för Bryggcaféet som han hade lovat att han skulle göra, och det var ju inte bra.

Bryggcaféamiralen blev arg, stängde Bryggcaféet och försvann. Han blev så arg så han tog med sig trädäcket han byggt för Segelsällskapets pengar, nersågat i småbitar. Stenröset var det enda som fanns kvar.

Året efter var det en krögare som kom och sa "jag vill öppna en hamnkrog på piren i Grötvik".

"Vilken utmärkt idé" sa Segelsällskapet, "vi stöttar det! Du får inga pengar till ett trädäck och inte till något annat heller, men du är välkommen ändå!".

Avtal med Staden blev skrivet och om allt går som det är tänkt kommer Hamnkrogen att öppna på nationaldagen för det är en bra dag att fira på, och det kommer säkert att bli populärt och många blir glada. Men den här gången hade Segelsällskapet kontrollerat att Krögaren skaffat bygglov, för det måste man ha.

Under tiden är Bryggcaféamiralen så arg så han nästan spricker. "Ingen mer än jag ska få öppna på nationaldagen" ropar han ilsket och det var ju konstigt för det var ju en bra dag att fira på, och han ropar att alla andra varit elaka och orättvisa mot honom för han har inte gjort något fel, och han gör vad han kan för att smutsa ner Segelsällskapet, Krögaren, Kronofogden, Skattemyndigheten, Staden och enskilda personer genom alla sina tre profiler på Facebook och hemsida och Facebooksida och alla andra kanaler man kan tänka sig. Och så vitt jag vet håller han på med det än.

Men det ser faktiskt ut som att det mest är Bryggcaféamiralen själv som blir lortig av det.

Johan Sölve

Svar direkt:

Bryggcaféet. Båtklubben har enligt Byggnadsnämndens beslut inte nyttjanderätt över marken som arrenderades ut mot avgift till Bryggcaféet som gärna lämnat kvar trädäcket men vite ställdes. Båtklubben borde varit den som lagförts.

Cafékiosken som stått på Eketånga 8:1 i ett halvsekel flyttades på båtklubbens begäran. Byggnadskontoret gjorde med hjälp av båtklubbens ordförande, tillika ledamot av Byggnadsnämnden en annan bedömning och initierade en plan att få bort BryggCaféet.

Enda segelaktiviteten i Grötvik var en självfinansierad seglarskola i BryggCaféets regi. Under åtta somrar utbildades 72 barn utan förkunskaper.

Kommunens avtal med Grötviks Segelsällskap om hamnen löper ut sista december i år. Varför sades avtalet med Bryggcaféet upp 2018?

En ny krögare citeras i HP, 7/5: “När det tidigare kaféet försvann fick jag chansen att tillsammans med Grötviks segelsällskap söka tillstånd hos kommunen för en ny verksamhet”. På “Allmän platsmark” och inom strandskyddat område som använts utan tillstånd för husbilar mot avgift.

Likställighetsprincipen enligt Kommunallagen tycks inte gälla för olika operatörer på samma plats.

Vi tvingas konstatera att trots att vi satt Grötvik på kartan inte minst via våra uppskattade kulturprogram “Gäster på Bryggan”, nu flyttat till Strandgården i Vilshärad, kvarstår känslan av en komplott. Kan någon och inte med insändarens låga nivå, tillika aspirerande ordförande i båtklubben, föra motsatsen i bevis? Vi har ingen konflikt med Grötviks Segelsällskap där en överväldigande majoritet av medlemmarna stött BryggCaféet. Däremot finns auktoritära tendenser i styrelse och bland självpåtagna ”hamnpoliser” samt ett demokratiunderskott i föreningsmöten. Vi har heller inte några affärer med kronofogden!

Förlusten av BryggCaféet har många vittnat om, inte minst de äldre som regelbundet kom för att njuta sitt barndoms Grötvik.

Vi lämnar med stolthet vad vi skapade ifrån invigningen av stans borgmästare på Nationaldagen 2010 till sista augusti 2018. Att kopieras är den ultimata komplimangen.

Anders Widén

Bryggcaféet Grötvik