Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högskolan i Halmstad. Bild: Jari Välitalo
Högskolan i Halmstad. Bild: Jari Välitalo

S står upp för Högskolan i Halmstads akademiska frihet

För att påskynda klimatomställningen ytterligare vill vi att forskningsanslagen ska öka, skriver S-studenter i Halmstad.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Kommande dagar återgår vi studenter till universiteten och högskolorna. Vi ser fram emot vår fantastiska gemenskap och givande studier. Under denna termin sker också ett riksdagsval. Den 11 september går vi till valurnorna. Skillnaderna i politiken har sällan varit så tydliga. Antingen står vi fortsatt upp för en avgiftsfri högre utbildning där den akademiska friheten värnas, eller så låter vi den mest högerkonservativa regeringen i modern tid ta greppet om svensk utbildning och forskning.

Vi, socialdemokratiska studenter, tror på ett samhälle där varje unge ges förutsättningar för att nå sin fulla potential. Vi vill att universitets- och högskolestudier fortsatt ska vara avgiftsfria och att man ska kunna leva på sitt CSN. Därför går Socialdemokraterna till val på en frihetsreform: avgiftsfri kollektivtrafik för studenter under somrarna. För att påskynda klimatomställningen ytterligare vill vi också att forskningsanslagen ska öka. Men det vill inte alla.

Om det högerkonservativa alternativet får flest mandat den 11 september står högskolesektorn inför svåra utmaningar. SD har varit tydliga med att de anser att vissa fakulteter som inte bekräftar deras världsbild bör stängas ner och ställer sig skeptiska till utbyggnaden av Sveriges högskolesektor. Detta samtidigt som vi är i stort behov av att utbilda fler sjuksköterskor och ingenjörer.

Hur “kunskapspartiet” Liberalerna kan gå med på detta är anmärkningsvärt. De tror sig kunna kontrollera SD, men historien har visat att detta riskbeteende inte fungerar och kan skapa monster. L blir en droppe i det blåbruna havet.

Vi studenter är framtiden och vi vill att högskolesektorn ska fortsätta stärkas och utvecklas. Vi socialdemokrater står upp för allas möjlighet att få studera på heltid, vi står upp för en gemenskap där alla hjälps åt och ingen lämnas efter. Ett starkare samhälle skapar ett bättre Sverige.

Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter

Anna Ekstedt Lingvall, S-studenter Halmstad

Rasmus Eliasson, S-studenter Halmstad

Jenny Sjöstedt, S-studenter Halmstad