Så arbetar Region Halland med skyddsåtgärder

Det är viktigt för oss att du som patient i Region Halland känner dig trygg i att all vår personal arbetar på ett sätt så att smittrisken för dig minimeras.

ANNONS
|

Replik. Svar till ”Bekymrad patient” i HP 8 juli.

Tack för din insändare i tidningen! Det ger oss i ledningen inom Region Halland möjlighet att förklara hur vi arbetar med skyddsåtgärder inom vården och omsorg.

Ända sedan pandemins utbrott har stort fokus lagts på vikten av att de som arbetar inom vård och omsorg stannar hemma vid exempelvis hosta eller förkylningssymtom för att skydda medarbetare, patienter och omsorgstagare. Provtagning har gjorts och görs ytterst frikostigt av personal med symtom på covid-19 för att säkerställa om smitta finns och att personalen stannar hemma tills de är smittfria.

Covid-19 smittar från person till person genom dropp- och kontaktsmitta, det vill säga via droppar och sekret från luftvägarna som sprids när någon hostar eller nyser, samt vid nära kontakt mellan personer. Risken för att bli smittad minimeras genom i första hand att vi håller avstånd till varandra. I vården är det ju, som du vet, inte alltid möjligt att göra detta och då blir våra hygienrutiner extremt viktiga. För vårdpersonal handlar det i första hand om att använda korrekt arbetskläder och att vara noggranna med handhygienen.

ANNONS

Angående användningen av visir eller munskydd som extra skydd för smitta från vårdpersonal till vårdtagare så är detta ett möjligt komplement till de andra insatserna som görs. Visir eller munskydd kan användas vid nära kontakt med patienten (ansikte mot ansikte, närmre än en meter). En vägledning för hur detta kan och bör användas i Region Halland finns från Vårdhygien och Smittskydd. På varje enhet gör man utifrån denna vägledning en tolkning av vid vilka moment som visir eller munskydd kan användas på ett säkert sätt på den enheten. Grunden är dock att det handlar om att användningen kan vara aktuell vid ansiktsnära kontakt.

Alldeles i början av pandemin var vi väldigt försiktiga att ta in riskgruppen personer över 70 år till våra sjukhus just på grund av smittorisken. Relativt snart förstod vi att det var en större medicinsk risk att utebli från den vård man behöver än att smittas av coronaviruset, så länge vi efterlevde Folkhälsomyndighetens råd och regler. Så långt vi vet i dag har smitta av patienter på sjukhusmottagningar eller sjukhusavdelningar inte alls varit ett problem, vilket bekräftar vår tro att de åtgärder vi gjort och gör är adekvata.

Det är viktigt för oss att du som patient i Region Halland känner dig trygg i att all vår personal arbetar på ett sätt så att smittrisken för dig minimeras. Om du har funderingar kring varför man gör på ett visst sätt just på en enhet eller mottagning där du varit är du alltid välkommen att också ställa frågan till den berörda enheten.

ANNONS

Per Isacson tf. Regional chefsläkare och Maria Löfgren Smittskyddsläkare.

ANNONS