Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Villkoren för välfärdens medarbetare är avgörande för kvaliteten och vårdens framtid.” Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Villkoren för välfärdens medarbetare är avgörande för kvaliteten och vårdens framtid.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sätt stopp för bemanningsföretag inom välfärden!

Se till att vårdens medarbetare får skäliga löner och goda arbetsvillkor som gör att dom vill stanna på sin arbetsplats!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Sedan införandet av privata bemanningsföretag inom vården har bemanningsproblematiken eskalerat i den svenska sjukvården/vården. I dagens Vårdsverige har vi stora problem med kortsiktiga lösningar genom minutstyrning, ohållbara scheman och outbildad personal. Detta leder till att den personal som har formell kompetens söker sig till bemanningsföretag där dom själva kan bestämma när, var och hur dom vill arbeta för en mycket högre lön på samma arbetsplats.

Bemanningsföretagen inom regioner och kommuner utarmar svensk vård, genom att den bemanningspersonal som kommer in på arbetsplatserna bara gör exakt det som står i deras uppdragsbeskrivning. Det finns en ”karens” på sex månader innan personal kan komma tillbaka till sin gamla arbetsplats via bemanningsföretagen, men vid kris (läs sommartid) ändras detta och de kan gå in tidigare. Detta innebär att personalen kan säga upp sig och sedan gå tillbaka till sin gamla arbetsplats med en mycket högre lön än arbetskamraterna. Utan att behöva bli inbeordrad, göra dubbelpass, byta schema eller arbetsplats, medverka i utvecklingsarbete eller överhuvudtaget engagera sig i något mer än det absolut basala i sin uppdragsbeskrivning. Tala om att det skapas dålig arbetsmiljö genom detta!

Stoppa bemanningsföretagens utökning, se till att vårdens medarbetare får skäliga löner och goda arbetsvillkor som gör att dom vill stanna på sin arbetsplats! Sveriges fantastiska vård behöver få möjligheter att bemanna med egen personal. Kommunals S-fackklubb vill ha en välfärd utan marknadsstyrning där eventuella vinster återinvesteras i verksamheterna och i personalens löner och villkor. Villkoren för välfärdens medarbetare är avgörande för kvaliteten och vårdens framtid. Stoppa bemanningsföretagen nu!

Kommunals S-fackklubb i Halmstad