Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bolånetaken har skapat en barriär för dem som inte kan spara ihop den återstående kontantinsatsen, menar skribenten. Bild: Anders Wiklund/TT
Bolånetaken har skapat en barriär för dem som inte kan spara ihop den återstående kontantinsatsen, menar skribenten. Bild: Anders Wiklund/TT

Sänk kontantinsatsen för bostadsköp

En sänkt kontantinsats skulle stimulera ekonomisk aktivitet och tillväxt på bostadsmarknaden, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Drömmen om att äga en egen bostad är för många en viktig milstolpe. Men för ungdomar och ekonomiskt pressade familjer förblir denna dröm tyvärr alltför ofta utom räckhåll, på grund av Sveriges onödigt höga kontantinsats. Detta vill jag ändra på!

Bolånetaket, som begränsar lånen till 85 procent av bostadens värde, har visserligen haft sin roll i att förhindra överskuldsättning. Men det har också skapat en barriär för dem som inte kan spara ihop den återstående kontantinsatsen på 15 procent. En sänkning av kontantinsatsen skulle göra det möjligt för fler att ta steget in på bostadsmarknaden och skapa sig en trygg plats att kalla sitt hem.

En ändring av denna regel skulle inte bara gynna unga och dem med begränsade resurser, utan även samhället i stort. En sänkt kontantinsats skulle stimulera ekonomisk aktivitet och tillväxt på bostadsmarknaden.

Låt oss inte glömma bort att drömmen om att äga en bostad inte bara handlar om ekonomi, utan även om samhörighet, trygghet och möjligheten att skapa en stabil grund för framtiden. Genom att sänka kontantinsatsen kan vi göra detta till en möjlighet för många, inte bara för de rika.

Som medlem i Centerpartiets Ungdomsförbund så stör jag mig på det onödigt höga kravet för kontantinsatsen och vill jobba för en friare och mer rättvis bostadsmarknad där alla spelar på samma förutsättningar. Det är dags att ta steget mot en mer inkluderande och tillgänglig bostadsmarknad!

Felix Pettersson

styrelseledamot Centerpartiets Ungdomsförbund Halland