Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Hillergren
Bild: Andreas Hillergren

Sänk bensinskatten

Regeringens skattesänkningar på bränsle är för liten och täcker inte upp för vad de redan höjt.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Halland är ett litet län men kollektivtrafiken täcker inte hela länet under dygnets alla timmar och människor är därför beroende av bilen i sin vardag. Bilen är en nödvändighet för att hela länet ska leva, Halland är dessutom i behov av en fungerande fordonsflotta för att transporten av varor och gods ska fungera till och från länet. Det är därför olyckligt att skatten på bensin och diesel höjts så mycket genom åren.

Utsläppen från den fossila fordonsflottan måste minska men stad får aldrig ställas mot land. Halländska företag får heller inte ställas mot utländska på grund av att svenska kostnader är högre än andra EU-länders. Svensk klimatpolitik ska vara effektiv samtidigt som den tar hänsyn till människors livsvillkor som ser olika ut över landet - annars kommer den aldrig att vinna ett brett stöd hos människor i längden.

Det är välkommet att regeringen nu verkar för en justering av skatten på bensin och diesel men justeringen är alldeles för liten. Det krävs rejäla omtag, överindexeringen bör avskaffas och skatten bör sänkas med en krona litern. Bara detta skulle återställa socialdemokraternas skattehöjningar på drivmedel under de senaste fem åren.

Lars Püss

riksdagsledamot (M)