Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rydö skola är vår finaste tillgång

En mörk decemberkväll för tretton år sedan stod vi sida vid sida med facklor och plakat utanför kommunfullmäktiges sammanträde i Brännö folkets park för att visa vårt stöd för att bevara skolorna i Rydöbruk, Kinnared och Landeryd.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Över 600 personer slöt upp. Det var en mäktig upplevelse för många av oss som kämpade för våra skolor och det får man tro att många politiker också upplevde. Lennart Ohlsson (C) uttalade sig i pressen: "En imponerande och mäktig syn".

Desto mer förvånande är det att hans parti nu med Anna Roos i spetsen går ut med att de vill lägga ner Rydö skola. En skolnedläggning är ett snabbt och säkert sätt att utarma en bygd. Att satsa på våra mindre skolor visar på framtidstro. Vill vi att barnfamiljer ska flytta in i kommunen och stanna, så behöver våra fina skolor finnas kvar.

Kvaliteten i Rydö skola är hög och skolresultaten bra. Det är inte en "hög genomströmning av lärare" vilket Anna Roos tycks oroa sig för. Tvärtom. Jag har tre barn som haft förmånen att gå i Rydö skola. Där har de fått den bästa tänkbara grunden för sitt fortsatta lärande. På en liten skola blir varje barn sett och uppmärksammat.

Då för tretton år sedan ledde kommuninvånarnas starka engagemang till att skolan bevarades. Sedan dess har barnkullarna gått upp och ner i storlek. Nu ligger vi på ungefär samma nivå som då för tretton år sedan.

För oss i Vänsterpartiet är det viktigt med en levande landsbygd. Vi kommer inte att delta i något beslut om att lägga ner Rydö skola. Om elevantalet tillfälligt sjunker finns möjlighet att ge fler skolskjutsbarn chansen att gå på denna fina skola genom ett utökat upptagningsområde. Vi vill se kommunen växa! Då är våra småskolor med sin kreativa lärandemiljö verkligen något att lyfta fram. Vi ska vara stolta över dem!

Lisa Mogren, Vänsterpartiet Hylte

LÄS MER: Politiker reagerar mot förslaget att lägga ned Rydöbruks skola

LÄS MER: Barn och föräldrar rasar mot förslag: ”Katastrof om skolan läggs ned”