Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Borde inte en välfungerande lärare som har flera risksymptom prioriteras högre när det gäller vaccination mot covid-19? undrar skribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Borde inte en välfungerande lärare som har flera risksymptom prioriteras högre när det gäller vaccination mot covid-19? undrar skribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Riskgrupper prioriteras, eller inte?

Jag har sedan 16 oktober 2020 varit hemma från mitt jobb och uppburit riskgruppsstöd (smittskyddspeng eller vad det nu heter).

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Jag arbetar sedan många år tillbaka som som lärare på en F–6 skola, med delat mentorskap i årskurs 6. Jag är nästan 59 år, älskar mitt jobb men är i riskgrupp för att drabbas extra tufft om jag skulle smittas med covid-19.

Detta på grund av att jag har diabetes, högt blodtryck, astma (har haft flera tuffa lunginflammationer tidigare) och jag bär på en betydlig övervikt. I övrigt är jag fullt frisk, har energi och engagemang och skulle kunna jobba 100 procent på plats på min skola där jag verkligen skulle göra skillnad.

Men det är tydligen inte tillräckligt viktigt att få tillbaka mig i tjänst så fort som möjligt utan jag får vänta på vaccin ... Hur länge? Jag har i dags dato inte ens blivit erbjuden min första dos.

Min man som visserligen är tre år äldre än mig men inte har några riskfaktorer och dessutom är vid mycket god hälsa och har en bra kondition, har fått tid för vaccin om två veckor. Detta verkar ju inte riktigt klokt. Självklart vill jag "inte gå före någon i kön som har större behov än jag" av att få vaccinet.

Men borde inte en välfungerande lärare som har flera risksymptom prioriteras högre?

Nu har jag ändå fått gå tillbaka till mitt jobb av flera anledningar – utan vaccin, med munskydd och får ha alla mina lektioner i matematik, bild och NO utomhus för att minska risken för smitta! Enligt min mening så har Region Halland misslyckats helt i att prioritera på ett samhällsbevarande sätt. Skäms!

Monika