Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Risken finns för ”elkravaller”

Vi behöver Sverigepriser. Och detta oavsett om det handlar om vindkraft, vattenkraft, kärnkraft eller annat.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vissa blå politiska partier sjunger lovsånger om det förträffliga med kärnkraft och beskriver det som ”planerbar” el och detta antagligen för att jämföra med vindkraft.

Men kärnkraften från Ringhals är nu ”planerad” för användning i januari 2023, efter att tidigare ha varit ”planerad” starta i november och dessförinnan ”planerad”, efter översyn, börja i september.

Begreppet ”planerbar” har tydligen en synnerligen flexibel innebörd. Och detta under tid som elpriserna rusar i höjden och berikar elbolagen än mer.

Samtidigt exporterar vi el från norra Sverige till ett pris likt ”ören” och köper tillbaka till södra Sverige med pris i "dollar". En variant av Ebberöds bank.

Det påminner om läget under första världskriget. Godsägarna och dess allierade exporterade potatis och säd till Tyskland och samtidigt hade vi matbrist i Sverige och erinrar om t.ex allvarliga hungerkravallerna i Halmstad år 1917.

Det finns risk för ”elkravaller” om vi fortsätter exportera billigt och importera dyrt.

Vi behöver Sverigepriser. Och detta oavsett om det handlar om vindkraft, vattenkraft , kärnkraft eller annat.

Ont i plånboken

LÄS OCKSÅ: Flera kyrkor stänger på grund av elpriserna

LÄS OCKSÅ: Laholmshem sänker värmen hos sina hyresgäster

LÄS OCKSÅ: Effekterna av elpriserna, kriget och inflationen syns tydligt på pantbanken