Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Matt Rourke
Bild: Matt Rourke

Rikta uppmaningen till fler - så kanske vi är lösningen på spåret

Låt inte uppmaningen om att cykla bara gälla turister, utan rikta den till alla.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Risk för nytt trafik- och parkeringskaos”, 12/4.

Sommar och sol låter härligt, men bor man i kustområdena Haverdal, Frösakull, Tylösand med flera, är det en tid full av bekymmer.

Med sommaren kommer nämligen turisterna och "det är inte så att besökarna från Göteborg, Stockholm eller ens Gislaved kommer med cykel, utan de kommer med bil och ofta med två bilar för att få med sig alla badankor, solstolar och ja, till och med barnens cyklar". Det skriver Roland Malmenborn i sin insändare "Risk för nytt trafik- och parkeringskaos".

Ja, sådan är verkligheten att inte ens de från Gislaved cyklar hit. Insändaren avslutas med uppmaningen "Så ni som kan, cykla till Halmstad!".

Med ett litet annat synsätt är vi kanske lösningen på spåret. Låt inte bara uppmaningen om att cykla gälla turister, utan rikta den till alla. Cykla och speciellt när turen går till havet med härligt svalkande bad, ta cykeln! Det skulle underlätta enormt för de boende utmed kustorterna och ge mindre trafikkaos men mer trivsel.

Om sen de boende i de kustnära orterna — ja, de boende runt hela stan — tar cykeln eller åker kollektivt när de ska in till centrum så underlättar det enormt för de som bor och vistas där. Bättre luftkvalité, mindre buller, lättare och trevligare att röra sig är några av vinsterna. Tilläggas kan att det inte bara gäller sommarveckorna, utan året om.

Rimligtvis vill även stadsborna omge sig med mycket grönska och den lösningen stavas färre p-platser. Gör om parkeringsplatser till gröna oaser med svalkande trädplanteringar. Roland Malmenborn, en sådan lösning kallas win-win.

Cyklisten

LÄS MER: Håkan Björklund (C): ”För dyrt att bygga p-hus i Tylösand”

LÄS MER: S vill ha p-hus i Tylösand