Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges biståndsbudget bör gå till Ukraina, anser skribenten. Bilden visar en förstörd byggnad efter en rysk attack i Charkiv. Bild: Felipe Dana
Sveriges biståndsbudget bör gå till Ukraina, anser skribenten. Bilden visar en förstörd byggnad efter en rysk attack i Charkiv. Bild: Felipe Dana

Rikta Sveriges hela bistånd till Ukrainas uppbyggnad efter kriget

Använd biståndsbudgeten till att stötta Ukraina på kort och på längre sikt.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Förhoppningsvis slutar Rysslands invasion av Ukraina med att Ukraina står kvar som ett fritt land. Ukraina kommer då behöva omvärldens stöd för återuppbyggnaden. Sverige har i årtionden lagt 1 procent av BNP på internationellt bistånd. År 2022 uppgår Sveriges internationella bistånd till 51,9 miljarder kronor, varav 49,3 miljarder hanteras av Sida. Resten hanteras av andra myndigheter.

Det innebär att Sverige är det land som lägger störst del av sin BNP på bistånd.

Det finns åtskillig forskning som visar på många biståndsprojekt varit ineffektiva och ibland till och med bidragit till att diktaturer kunnat finansiera sin militär eller till korruption. Den liberala skribenten Fredrik Segerfeldt har skrivit spaltmeter om detta där han förtjänstfullt gått igenom forskningsläget. Man kan således med fog ifrågasätta nyttan av det svenska biståndet.

Men nu när vi ser hur fruktansvärt kriget påverkar Ukraina kan det ändå vara värt att rikta det svenska biståndet dit. Moderaterna bör därför omgående ta initiativ till att på kort sikt använda sig av biståndsbudgeten för att stötta Ukraina och dess medborgare som tvingats på flykt. På längre sikt bör hela biståndsbudgeten öronmärkas för Ukrainas återuppbyggnad efter det krig som förhoppningsvis tar slut. I samband med det bör man ge en annan myndighet än Sida det uppdraget.

Eric Semb

valledare för Moderaterna i Laholm