Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Läsarbild

Rikta ljuset mot det bruna vattnet – förbättra miljön i bäcken

Var kommer skiten ifrån? undrade jag, då det i sommar blev badförbud i Frösakull på grund av tarmbakterier.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Nyrebäckens bruna vatten vid regnflöde framstår som en trolig orsak. Vi får verkligen hoppas att kommunen har kontroll på fekalieutsläpp från människor. Därmed riktas blickarna mot utsläpp från djur uppströms Nyrebäcken, som närmast avvattnar Vapnödalen.

Det finns all anledning att minska hastigheten på vattenutflödet från åkrar med djur på, för att oönskade ämnen och föroreningar skall stoppas innan de rinner ut i bäcken. Det har man också gjort sedan lång tid tillbaka, då man såg hur Laholmsbukten blev övergödd med fosfor och kväve, genom att anlägga så kallade biodammar, som stoppar upp utflödet. Ett sådant exempel är dammen vid Mölle kvarn. Andra mer moderna exempel finns i Frösakull i form av damm- ar i små bäckar, som kan hantera stora nederbördsmängder. Även Wapnö gods har tre biodammar.

Det finns ingen fisk, som kan trivas i det bruna Nyrebäcksvattnet. Jag har sett mindre bäckar med fint fiskliv. Det bruna åkervattnet måste alltså stoppas och hinna sedimenteras. Det bästa för bäcken är vallar utmed ån med buskar och växter, som hindrar åkervattnet att rinna rakt ut i ån och som ger skugga heta sommardagar åt fisk- en. Bakom vallarna får man göra långsmala biodammar. Detta har man gjort i form av ett projekt nere vid Skottorps slott. Jag kan intyga att dessa grunda långa dammar är utmärkta för skridskoåkning, som friluftseffekt.

Det som oroar mig är att jag fått uppgifter från en tillförlitlig källa, dels att det har skett utgrävning av bäcken uppströms, dels att en kommunal representant gett ett råd att öka flödet i ån. Detta strider mot det jag framfört och också mot den nya synen på utdikning; med tanke på de torra somrar vi haft, kanske orsakade av en klimatförändring.

Halmstad har varumärken att försvara, som kommun med överordnat ansvar och som företag kopplade till hotell vid kusten och livsmedelsproducenter. Inga fler badförbud på grund av föroreningar och se till att fisken kommer tillbaka och trivs i Nyrebäcken!

Sten-Göran Andersson

LÄS MER: Vattnet bakteriefritt igen – badvarningar återkallas

LÄS MER: Halmstad kommun avråder från bad vid två badplatser