Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

RFSU står stolta för allas lika värde

I dag anordnas Pride i Halmstad för femte gången. Målet för Pride i Halmstad har hela tiden varit att inte behövas. Kampen mot homofobi och osynliggörandet av hbtq-personer borde inte behöva föras längre. Tyvärr är vi inte där idag. Snarare har samhället tagit ett par steg tillbaka.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vi har ett parti i riksdag, region och kommun som är motståndare till många av de viktiga reformer som genomförts för hbtq-personers rättigheter och vars företrädare gång på gång ger uttryck för homo- och transfobi. Vi ser att en rasistisk organisation med våld och hot begränsar såväl yttrandefriheten som åsiktsfriheten för meningsmotståndare, hbtq-personer och andra som inte passar in i deras nation. Vi ser en queerklubb i Stockholm hotas och i Tranemo lynchades en docka i regnbågsfärger som om vi vore i amerikanska södern för ett halvsekel sedan.

Det här är inte enskilda händelser. De är delar i den kedja av händelser som vill begränsa våra mänskliga rättigheter. Rätten till vår kropp, rätten att älska den vi vill och rätten att vara de vi är. I år är det 50 år sedan kravallerna i Stonewall vilka blev startskottet för hela Pride-rörelsen. Ändå står vi här idag och får strida för det som nu borde vara självklarheter.

Vi använder medvetet ordet ”vi” för det här är inte ett angrepp på enstaka individer eller grupper, det är organiserade angrepp som hotar våra gemensamma demokratiska rättigheter.

På lördag håller vi våra regnbågsfanor högt. Vi paraderar för ett samhälle som håller samman mot de krafter som försöker så splittring. RFSU står för allas frihet att vara, välja och njuta. Friheter som nu är under attack och det kan vi aldrig stillatigande acceptera.

Vi ses på Pride på lördag då vi tar ställning för allas rätt att vara den hen är.

Linda Bjerman

ordförande RFSU Halland

Charlotte Drugge

förbundsstyrelseledamot RFSU

Hans Linde

förbundsordförande RFSU