Reglerna för ersättning till riskgrupper bör förbättras

I slutet av augusti månad öppnades möjligheten att söka ersättning för riskgrupper som stannat hemma för att undvika smitta i stället för att arbeta under pandemin.

ANNONS
|

Hittills har intresset varit svalt. Av de 100 000 ansökningar som Försäkringskassan förberett sig för att ta emot har bara drygt 2000 personer ansökt.

Vi har anledning att tro att informationen om riskgruppsersättningen inte nått ut särskilt brett. Det är därför viktigt att kommunikationen om den tillfälliga ersättningen förstärks så att den kommer alla berörda till del.

Nu finns det ekonomiskt utrymme och det borde finnas en politisk vilja för att se över reglerna så att fler får kännedom om den tillfälliga riskgruppsersättningen.

Reumatikerförbundet ställer därför två krav till våra beslutsfattare:

1. Förläng ansökningstiden till årsskiftet. Sista ansökningsdag är 30 september. Det innebär att ansökningstiden från start till slut bara varit drygt en månad. Reumatikerförbundet anser att det är för kort tid och vill därför förlänga tiden till årsskiftet.

ANNONS

2. Utöka månaderna som man beviljas ersättning för. I dagsläget får man ersättning för juli-september. Reumatikerförbundet vill att ersättningen ska gälla retroaktivt från mars månad till årsskiftet. Riskgrupper äventyrar inte sin hälsa och ändrar sina vanor för att en månad övergår i en annan. Folkhälsomyndighetens rekommendationer att jobba hemifrån kom i mars och gäller även efter sista ansökningsdatum för riskgruppsersättningen.

I slutändan är det av avgörande betydelse att vi alla tar ett ansvar under pandemin. I det ingår att underlätta för riskgrupper att vidta försiktighetsåtgärder för att undvika smitta.

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet

Margareta Kranshammar, distriktsordförande Reumatikerförbundet Halland

ANNONS