Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att i dag jämföra vindkraft respektive solkraft med reglerbara energislag är som att jämföra äpplen och päron, anser skribenten. Bild: Johan Nilsson/TT
Att i dag jämföra vindkraft respektive solkraft med reglerbara energislag är som att jämföra äpplen och päron, anser skribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Reglerbar energi behövs i vårt energisystem

Att i dag jämföra vindkraft respektive solkraft med reglerbara energislag är som att jämföra äpplen och päron. Det inget fel på vare sig äpplen eller päron, de är bara olika.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå Svar direkt till insändaren ”Nu ser vi vad det kostar att lägga ner kärnreaktorer”, 10/12.

Mattias Karlsson, vårt elsystem fungerar inte på samma sätt som att tanka bilen, energin lagras ingenstans, som den gör i tanken/batteriet på bilen. All elenergi som produceras matas ut på vårt elsystem och förbrukas i princip omedelbart. Vi behöver med andra ord ett elsystem som producerar rätt mängd energi dygnets alla timmar årets alla dagar.

Leta efter sol natten mellan den den 20 och 21 december så förstår du kanske problematiken. Vinden är lite svårare att prediktera lika exakt men du måste ha upplevt ett par vindstilla dagar i alla fall? När det är vindstilla så producerar vindkraftverken inget. Är det inte rimligt att tänka sig att dessa förutsättningar påverkar hur vårt energisystem skall disponeras?

Jag är den förste att anse att vi skall investera i vind- respektive solkraft men tyvärr löser det inte hela problematiken utan det krävs dessutom reglerbar energi i vårt energisystem. Reglerbar energi kan uppnås med exempelvis vattenkraft, kraftvärmeverk, kärnkraft och lagringssystem. De storskaliga lagringssystem som krävs för att energislag som sol- och vindkraft skall kunna betraktas som reglerbar kraft är på idéstadiet. Att i dag jämföra vindkraft respektive solkraft med reglerbara energislag är som att jämföra äpplen och päron. Det inget fel på vare sig äpplen eller päron, de är bara olika.

Jag hoppas du nu har förstått skillnaden mellan reglerbara respektive icke reglerbara energislag Mattias Karlsson, och att vi läsare i fortsättningen slipper se fler oinitierade inlägg från din penna.

Det kanske finns någon på redaktionen som är tekniker som kan ta över frågan, för debatten behövs. Vårt energisystem är en mycket viktig och synnerligen komplex fråga.

Karl-Otto Strömberg

Svar direkt:

Framtidens elsystem, med mer förnyelsebara energikällor, kommer att vara stabilt och smart, men det kommer att vara annorlunda jämfört med dagens elsystem. Den uppgiften kommer från Filip Johnsson, professor i elsystem vid Chalmers, och som han framförde vid en föreläsning tidigare i höstas på Stadsbiblioteket i Halmstad. Den föreläsningen kan ses i efterhand på Biblioteken i Halmstads Facebook-sida (20/10). Länk bifogas här. (Från cirka 1:13)

Mattias Karlsson

politisk redaktör