Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regioner och kommuner måste ibland själva lägga den sista pusselbiten

Att lämna covid-19 med 2020 bakom oss var nog en av de högsta önskningarna för oss alla. Men tyvärr inte bara fortsatte smittspridningen, utan accelererade, och vi har fortsatt en mycket ansträngd situation inom vården.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Sveriges coronastrategi har kritiserats hårt, både från andra länder och från experter inom landet.

Och det går inte att bortse från det faktum att Sverige sticker ut i antal sjuka och döda jämfört med våra nordiska grannländer.

Vi i Region Halland har ansvar för våra invånare, för att säkra tillgången till god vård samt för våra medarbetare. Vi måste göra allt vi kan för att minimera smittspridning och överbelastningar på våra sjukhus.

Vid skolstarten i höstas lämnade vi i SD så in förslag om att uppmana Hallandstrafiken att rekommendera munskydd i kollektivtrafiken som en ytterligare åtgärd. Men blev nedröstade av samtliga partier.

Munskydd är inget nytt i kampen mot epidemier, även om det kan verka så med anledning av de diskussioner som förts, utan har använts i över hundra år.

Men enligt Tegnell saknas tillräckliga studier. WHO uppmanade i somras regeringar att uppmuntra till munskydd. Men Tegnell höll fast vid att det inte passade den svenska strategin. Och just inställningen till munskydd är en del av kritiken Sverige fått.

Först vid årsskiftet fattade FHM så beslut om nytt allmänt råd gällande munskydd i kollektivtrafiken.

Vi tänker inte spekulera i hur den saktfärdighet i beslut som detta har påverkat smittspridningen, men menar att vi i regioner och kommuner ibland själva måste lägga den sista pusselbiten som saknas när stat eller myndighet inte förmår.

Carita Boulwén, gruppledare

Stina Isaksson, vice gruppledare)

Sverigedemokrater Region Halland