Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns gott om pengar i regionen för att satsa på personal och klimat, tycker skribenterna. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Det finns gott om pengar i regionen för att satsa på personal och klimat, tycker skribenterna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Region Halland behöver använda sin rikedom

Hoppas de partier som väljarna valt att styra regionen tar tillvara möjligheterna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Region Halland har kommit med sin årsredovisning för 2022. De finansiella målen uppnås med råge. Region Halland är rikt på pengar.

Samtidigt rapporterar vården om hög sjukfrånvaro, hög personalomsättning och vakanser som inte har kunnat tillsättas. Det finns goda förutsättningar för Region Halland att utveckla god vård tillsammans med kommunerna så att personalen håller över tid.

Det är dessvärre också en bra bit kvar till att nå upp till beslutet att Region Halland ska vara ett föredöme på klimat- och miljöområdet. Region Halland är fattigt på måluppfyllelse och ligger efter alla andra regioner.

Vi ser att Region Halland ska ta fram ett klimatbokslut för 2022, något som Miljöpartiet föreslog tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förra mandatperioden. Det är bra, om det kombineras med beslut om verkliga utsläppsminskningar så att det inte stannar vid att bara räkna ut hur hög klimatpåverkan är. Möjligheterna är enorma med lågt hängande frukter i lustgasrening och utvecklad kollektivtrafik.

Hoppas de partier som väljarna valt att styra regionen tar tillvara möjligheterna. För som regionens årsredovisning så insiktsfullt beskriver bidrar utsläppen av miljö- och hälsofarliga ämnen och effekter av klimatförändringar till att fler människor blir sjuka och att belastningen på hälso- och sjukvården ökar, liksom kostnaderna. Klimatförändringar hotar hälsa och liv även i Halland, eftersom alla berörs av de konsekvenser som förändringarna för med sig.

Margareta Lindgren, MP Laholm

Björn Wahll, MP Hylte

Isak Domeij Hilliges, MP Halmstad

Lisa Gillsjö, MP Falkenberg

Nils Svensson, MP Varberg

Jan Riise, MP Kungsbacka

Maria Losman, MP Kungsbacka

LÄS OCKSÅ: ”Ofantliga pengar” i Region Hallands överskott