Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya regler vid jakt tas upp av skribenterna. Bild: Fredrik Sandberg / TT
Nya regler vid jakt tas upp av skribenterna. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Regeringen senfärdig och otydlig om blyhaglet

Trots att ingen vet vilka nya regler som kommer att gälla så förväntas jägarna följa dem.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Den 16 februari börjar nya EU-regler att gälla för jakt med blyhagel i svenska våtmarker. Det är enligt Centerpartiet en onödig ny EU-lagstiftning eftersom det redan i dag finns ett fungerande nationellt förbud med bred acceptans som reglerar detta.

Generellt anser vi inte att EU ska fatta beslut i den här typen av jaktfrågor. Det strider mot EU:s fördrag och unionens principer att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Det finns också flera frågetecken rörande det svenska genomförandet av de nya EU-reglerna. Här måste regeringen och ansvariga myndigheter agera mycket mer resolut.

Till exempel kan man fortfarande inte svara på vilka områden som kommer att omfattas av det nya förbudet. Att det kommer att bli en utvidgning av nuvarande blyhagelförbud har regeringen varit tydlig med när Centerpartiet ställt frågor om det i riksdagen, men hur stora förändringarna blir kan man inte svara på.

Trots att ingen vet vilka nya regler som kommer att gälla så förväntas jägarna följa dem. Detta kommer sätta jägarna i en mycket svår och osäker sits. Dessutom utgår de nya reglerna ifrån en omvänd bevisbörda, vilket bidrar till en rättsosäkerhet för jägarna. Det räcker att en person påträffas med hagelammunition inom 100 meter från en våtmark för att den ska betraktas som skyldig. Samtidigt är det ingen som vet vem som ska ansvara för tillsynen och kontrollen av att de nya reglerna efterlevs.

Regeringens senfärdighet och otydliga agerande rörande EU:s blyhagelförbud är beklaglig. Med tanke på att M, KD och SD inför valet lovade att de helt skulle stoppa förslaget, går det att förvänta sig mer från regeringen. Kanske har det gått upp för partierna att deras vallöften var orealistiska, men då måste de i alla fall presentera åtgärder som minimerar de negativa effekterna av de nya EU-reglerna. Allt annat är ett svek mot Sveriges jägare.

Christofer Bergenblock (C), riksdagsledamot, Halland

Daniel Bäckström (C), landsbygdspolitisk talesperson