Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jessica Gow/TT

Regeringen miljonsatsar för att motverka våld i nära relationer

Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem, ett hot mot jämställdheten – och ett av våra stora folkhälsoproblem. Var fjärde kvinna har någon gång under sitt liv utsatts för våld av en närstående. Omkring vart tionde barn tvingas uppleva att pappa misshandlar mamma under sin barndom.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

För varje drabbad kvinna får våldet livslånga konsekvenser. Den fysiska och psykiska misshandeln upphör inte vid sista slaget eller vid sista förolämpningen. Våldet kan ha livslånga konsekvenser i form av psykisk ohälsa, nedsatt arbetsförmåga och till och med leda till förtida död. Våldet är ett samhällsproblem som måste upphöra.

Den feministiska S/MP-regeringen tar arbetet mot mäns våld mot kvinnor på största allvar. Under föregående mandatperiod tog den rödgröna regeringen fram en nationell tioårig strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. I vårändringsbudgeten för 2019 lägger vi, i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, 45 miljoner kronor på insatser mot våld i nära relationer. Genom satsningen kan vi stärka skyddet och stödet till våldsutsatta och deras barn, förstärka det förebyggande arbetet och göra insatser för att få personer som utövar våld att sluta. Tio miljoner går även till att förstärka Nationellt Centrum för Kvinnofrid.

Mäns våld mot kvinnor och sexuella övergrepp hör ihop – de är båda ett uttryck för makt. Vi måste arbeta förebyggande genom att motverka destruktiva maskulinitets- och machonormer i grunden. Under förra mandatperioden drev vi igenom Samtyckeslagen. Nu måste vi jobba aktivt för att förverkliga en samtyckeskultur.

Efter #metoo och den senaste tidens debatt kan ingen längre säga att vi inte visste. Varje kvinna som blir misshandlad, hotad och förnedrad är en kvinna för mycket. Varje barn som tvingas se på när pappa slår mamma är ett barn för mycket. Våldet måste få ett slut nu.

Åsa Lindhagen,

MP, jämställdhetsminister,

Elisabeth Falkhaven,

MP Riksdagsledamot