Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen flörtar med de stora men glömmer de små

De amerikanska it-jättarna betalar i princip ingen el- eller bolagsskatt. En egenföretagare däremot bidrar ofta med över 50 procent av sin omsättning i skatt. Är det konkurrens på lika villkor?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Amazon, Google och Facebook med fler amerikanska it-jättar bidrar inte till att förbättra det svenska samhället, mer än att erbjuda en allsköns massa produkter och tjänster. Värdet av dessa produkter och tjänster kan i många fall ifrågasättas.

Det är välkänt världen över att de lämnar efter sig ett lokalt utarmat närings- och föreningsliv. Resultatet i slutändan blir färre svenska jobb och mindre resurser till välfärden.

På sina håll i hemlandet USA ifrågasätts också den skattefrihet, eller skattelättnader, som storbolag som Amazon åtnjuter. Bild: Elaine Thompson
På sina håll i hemlandet USA ifrågasätts också den skattefrihet, eller skattelättnader, som storbolag som Amazon åtnjuter. Bild: Elaine Thompson

Det är därför anmärkningsvärt att den svenska regeringen liksom den tidigare regeringen Reinfeldt ”prostituerat” sig för de amerikanska jättarna. Allt enligt en artikelserie i Aftonbladet.

De har lagt sig så platt att Amazon till och med fått bestämma vad minister Damberg ska skriva i sina pressmeddelanden. Uppenbarligen vill den sittande regeringen inte alls ha några småföretagare, utan helst bara stora.

Många företagare, speciellt egenföretagare, har det mycket svårt i ”corona-tider” .

Regeringen har förmodligen vidtagit många bra åtgärder under pandemin för att klara ekonomin för de stora svenska företagen. Däremot har regeringen mer eller mindre glömt bort den stora gruppen egenföretagare.

De amerikanska it-jättarna betalar i princip ingen el- eller bolagsskatt. En egenföretagare däremot bidrar ofta med över 50 procent av sin omsättning i skatt. Är det konkurrens på lika villkor? Som om det inte räcker – de amerikanska företagen har också fått statliga svenska pengar för att etablera sig här, betalade av bland annat svenska småföretagare.

Staffan Bengtsson