Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Roger Larsson/arkiv

Redovisa mer om de gröna påsarna

Det är väldigt lätt att höja priset på en vara eller tjänst som man måste ha och är utan konkurens.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Hem borde öppet redovisa hur mycket dyrare det har blivit med dom gröna påsarna än man trodde.

Hur många fler gröna påsar går det åt än beräknat? Samt merkostnad då det inte verkar funka så att man får köra det till Borås.

Givetvis så skall alla försöka och minska avfallet men att importera och exportera avfall är inte rätt väg.

Mvh

Inge Bra

Svar direkt

Regeringens beslut om obligatorisk matavfallsinsamling påverkar alla kommuner och taxorna i dessa. Det finns ingen kommun som tjänar pengar på utsortering av matavfall och det var heller aldrig meningen. Det handlar om att ta hand om vår planet.

De problem vi har är inte att anläggningen inte fungerar, utan att det kastas en massa skräp i de gröna påsarna som inte är matavfall. Vi hittar dagligen avfall som blöjor, förpackningar, metaller och annat som absolut inte ska vara i påsarna. Detta ställer till det för oss och innebär att vi i nuläget måste köra det till Borås för vidare behandling. Detta genererar en merkostnad på cirka 1,5 miljoner kronor per år samt massa onödiga transporter.

Om alla sorterar rätt så kommer kostnaderna att minska drastiskt och vi får ett matavfall som det kan producera biogas av, och näringsämnena kan återföras till jorden enligt jordbruksverkets krav.

Anders Bredfell

kommunikationschef HEM

LÄS MER: Blöjor i gröna påsen hamnar på bondens åker

LÄS MER: Knappt hälften av hushållen sorterar matavfall

LÄS MER: Mattias Karlsson: Sent ska sopsyndarna i Halmstad vakna