Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur många olika personal orkar den som har hemtjänst att ta emot? Det undrar insändaren. Bild: Gorm, Kallestad
Hur många olika personal orkar den som har hemtjänst att ta emot? Det undrar insändaren. Bild: Gorm, Kallestad

Redan för många som besöker brukare

I dessa coronatider , borde man kraftansamla för att antalet personal hos varje biståndsberättigad skall minimeras.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik

angående privata företag inom hemtjänsten

Häromdagen framträdde ordförande Mankell i HP och förklarade att man i den kommunala hemtjänsten skulle anlita privata företag att utföra bistånd för vissa göromål. Som svepskäl, anges att undersköterska inte behövs för den typen av göromål. Dessutom påstås att valfriheten ökar (som om den är efterfrågad?)

Redan idag har den som fått bistånd för hemtjänst, som makten benämner " brukare", alltför många personal som besöker den enskilde. Det kan handla om ett 20-tal bara på kort tid. Skall den skaran sedan utökas med en personal som skall utföra göromål X, en annan som utför göromål Y etcetera så har man skapat en situation som för den enskilde kan upplevas som ett inferno och otrygghet.

Vi pratar hemtjänst, vi pratar inte en volvofabrik. Det behövs, för att tala militärtermer, inte en bemanning likt ett kompani, redan idag har man bemanning motsvarande en pluton. Och redan detta är illa!

Man får onekligen också en känsla av att det tänkta dessutom är en subtil smygprivatisering av den kommunala hemtjänsten och alltså har ideologiska förtecken.

Dessutom, i dessa coronatider , borde man ju istället än mer kraftansamla för att antal personal hos varje biståndsberättigad skall minimeras.

Låt mig påminna om grundprinciperna för socialtjänstlagen: helhetssyn, normalitet och flexibilitet. moderaterna var positiva (för övrigt en enig riksdag!) till den lagen vid införandet. Det som Ordförande Mankell talar sig varm för innebär ytterligare avsteg från dessa principer.

Socionom