Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Radiovågor är inte farliga

Svar till Ulla-Britt Rös och Tyko Rös 20/1.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ulla-Britt och Tyko Rös skriver i en insändare i Hallandsposten den 20 januari att ”Folkhälsan offras på teknikens altare. Våra barns och ungdomars hälsa och framtid står på spel. En hel generation riskerar att slås ut”.

Allt detta skulle enligt insändaren orsakas av radiosändare från mobilbasstationer och liknande. De faror som insändaren utmålar saknar förankring i verkligheten. Enligt ett gemensamt uttalande från hösten 2009 av de nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna finns det inga vetenskapligt välgrundade misstankar om skadliga hälsoeffekter från den här typen av radiovågor. I stort sett alla strålsäkerhetsmyndigheter i hela världen gör samma bedömning, liksom Världshälsoorganisationen, WHO. Man kan också konstatera att vi har haft samma typ av radiovågor från radio- och tv-sändare i vår närmiljö i mer än 50 år utan att några skadliga effekter har kunnat iakttas, varken på människor, djur eller växtlighet.

Lars Mjönes, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten