Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: ROBIN HALDERT / TT

Rör inte strandskyddet!

Sveriges strandskydd som bildades 1952 har räddat våra stränder från exploateringsintressena.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå debattartikel 16/8.

När det infördes såg man att sommarstugor och fritidshus höll på att ta över stränderna så att allmänheten hindrades tillträde. Det var förutseende och klokt att införa en lag om strandskydd. I dag ser vi hur vistelse i naturen och då kanske främst i strandnära områden blir uppskattat av allt fler. Det främjar hälsan och är ett bra alternativ till att tillbringa helgerna i stora hallar och köpcentra.

Man behöver inte ändra eller ”modernisera” något som är välfungerande. Man kan mycket väl bygga utanför denna zon (100 m) och ändå ha sjöutsikt. Då kan folk vandra längs med stranden utan att stoppas av skyltar med ”privat område ”. Vår familj besökte en gång Italien och ville komma ner till Medelhavets strand. Vi hittade en väg som såg ut att leda till havet. Men det var stört omöjligt för det var avstängt av hus med stängsel överallt. Så ska vi inte ha det i Sverige.

Stränder ska vara tillgängliga och inte blockeras av bebyggelse. Frisk natur lockar turister till inlandet. Med urbanisering och växande tätorter blir behovet av natur och friluftsaktiviteter viktigt. Med exploatering försvinner snabbt det man egentligen vill ha. Det krävs ett långsiktigt agerande.

Kommuner kan bevilja dispens från strandskyddet om det inte skadar allmänhetens intressen eller växt- och djurlivet. För att inte ensidiga, lokala politiska intressen ska få härja fritt är det viktigt att länsstyrelsen har en kontrollfunktion och kan upphäva olämpliga beslut. Dispensmöjligheten behöver inte ändras, i varje fall inte luckras upp mera.

Rör inte strandskyddet! Låt våra stränder till insjöar och hav, i glesbygd såväl som i stadsnära miljöer, få finnas kvar för oss och för kommande generationer. Begrav kortsiktiga politiska särintressen. Undvik konflikter mellan naturvården och andra intressen. Naturen är till för oss alla.

Nils Östen Nilsson

Timrilts Lammgård