Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Rökare, viktigt att testa dina lungor!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I dag den 17 november är det världskoldagen. Minst en halv miljon människor i Sverige har kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol.

Det är i dag en känd folksjukdom. Ändå har hälften ännu inte fått diagnos och hjälp att hantera sin sjukdom. Är du en av dem?

Kol är en sjukdom i luftvägarna som nästan alltid beror på rökning. Den drabbade blir trött och andfådd, vilket leder till begränsningar i vardagen.

Vid svår kol tillkommer problem med undernäring, benskörhet och återkommande luftvägsinfektioner.

Det är viktigt att upptäcka sjukdomen så tidigt som möjligt för att kunna erbjuda bästa möjliga behandling.

Är du rökare över 40 år bör du göra ett lungfunktionstest, så kallad spirometri, på din vårdcentral. Tyvärr är det inte alla vårdcentraler som erbjuder spirometri, men stå på dig och begär i så fall att få undersökningen gjord vid till exempel en lungmottagning. Du har också rätt att få hjälp med att sluta röka och tillgång till läkemedel som kan lindra sjukdomen.

Trots att kol är en av de stora folksjukdomarna där dödligheten faktiskt ökar, är diagnostiseringen och vården av kolpatienter fortfarande eftersatt på många håll. Vi inom Hjärt- och Lungsjukas förening i Halmstad anser:

Att alla kolpatienter har rätt till en likvärdig vård, oavsett var i Sverige de bor.

Att det i alla kommuner i länet ska finnas en astma-/kolmottagning som på ett strukturerat sätt tar hand om patienter med kol.

Att det i alla kommuner ska erbjudas rökavvänjningsstöd.

Lennart Jönsson, ordförande, Hjärt- och Lungsjukas förening Halmstad

Ingegerd Svensson, eftervårdsombud för lungsjuka