Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Insändarskribenten skriver om livet under åldrandet i sin replik. Arkivbilden visar en vårdhund tillsammans med en boende på ett äldreboende. Bild: Erik Nylander/TT

Rätten att få göra egna val livet ut måste stöttas

Replik. Svar till Linnea Sundqvist, 2/1 och Eva Magnusson, 5/1.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Så skönt för dig Linnea att du är så nöjd med ditt vardagsliv som äldre, med barn och barnbarn omkring dig. Du lagar din mat och så lite hjälp från hemtjänsten som du uppskattar, precis som Eva som klarar det själv.

Vi måste våga lyfta blicken och konstatera att de förutsättningar som erbjuds våra åldrande medmänniskor är olika, beroende på var i åldrandet man befinner sig. För många äldre präglas åldrandet av ekonomiska begränsningar och mångsjukdom, som i sin tur återverkar på den äldres livskvalitet. Våra äldsta och svagaste medborgares rätt till valfrihet begränsas gång på gång. Det vackra ordet valfrihet har tappat sin mening och betydelse – individens rätt till egna val. Vi borde ha råd att respektera livets värde, livet ut. ” En häst trivs med att ha andra om kring sig” är ett uttalande i samband med bestämmelse att djur ska vara med andra djur. Äldres ofrivilliga ensamhet är ett stort problem och är egentligen omänskligt.

En människas åldrande är komplext med känslor och medmänskliga behov av gemenskap och övrigt som får tillföras genom hjälp och stöd från olika medverkande. Det krävs en stor försiktighet och lyhördhet när det gäller robotstöd inom äldres vård och omsorg. Den har inte det mänskliga hjärtat skriver Eva. Håller med dig Eva, medmänsklighet och omtanke, viktigt för ett värdigt liv. Vi måste få ett starkt stöd för ett växande engagemang för åldrandets särskilda problematik och rätten att få göra egna val livet ut. Vi blir inte färre, vi blir allt fler som lever allt längre. Livet under åldrandet bör fyllas med innehåll, medmänsklighet och omtanke utan begränsning av valfrihet i boendeform och livskvalitet.

Ingeborg Oléni

sjuksköterska

engagerad för ett värdigt liv livet ut

LÄS MER: Snälla tomten...