Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rätt ska vara rätt om veckoarbetstid

Apropå den debatt som uppstått vore det så klart önskvärt att sjuksköterskor och undersköterskor hade haft samma veckoarbetstid nattetid och så även på dagtid. Men det finns anledningar till skillnaden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det är så klart mycket olyckligt att arbetsgivaren, i detta fall Region Halland, gör skillnad på sjuksköterskor och undersköterskor. Vi behöver hålla ihop och vi är alla lika viktiga!

Med tanke på de insändare som publicerats gällande veckoarbetstid och att undersköterskorna diskrimineras gentemot sjuksköterskorna måste ändå klargöras att detta endast gäller nattetid och infördes när det var mycket svårt att rekrytera sjuksköterskor till nattjänst. Därmed inte sagt att det var ett bra beslut.

Dagtid gäller det omvända, det vill säga att undersköterskorna har kortare veckoarbetstid, 37 timmar i jämförelse med sjuksköterskornas 38.25. Det låter inte så mycket, men på ett år arbetar således en undersköterska en och en halv vecka mindre än en sjuksköterska dagtid.

För att denna debatten ska bli trovärdig är det viktigt att förtydliga detta! Gemensamt för båda yrken är att arbetet innebär tjänstgöring på helger och röda dagar, därav arbetstidsförkortningen.

Önskvärt vore så klart att sjuksköterskor och undersköterskor hade haft samma veckoarbetstid nattetid och så även på dagtid.

Tidigare undersköterska, numera sjuksköterska