Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har under de senaste åren sett flertalet klassiska arenor gå i graven och ge plats åt nya arenor utan större känslomässigt värde, låt inte Örjans vall bli en av dem, menar skribenterna. Bild: Jari Välitalo
Vi har under de senaste åren sett flertalet klassiska arenor gå i graven och ge plats åt nya arenor utan större känslomässigt värde, låt inte Örjans vall bli en av dem, menar skribenterna. Bild: Jari Välitalo

Rädda Örjans vall!

Vi har under de senaste åren sett flertalet klassiska arenor gå i graven och ge plats åt nya arenor utan större känslomässigt värde, låt inte Örjans vall bli en av dem.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det har väl inte undgått särskilt många av oss som intresserar sig för fotbollen i Halmstad att frågan om Örjans valls vara eller icke vara återigen har varit närvarande de senaste åren. Trots att kommunen i närtid rustat upp HBK:s hem för tiotals miljoner skattekronor kommer frågan upp på agendan gång efter annan. Det borde vara ett slut på det nu!

Örjans vall firade i år hundra år. Hundra år av historia som rymmer både VM-spel och fyra SM-guld. Få klubbar i Sverige är så förknippade med en arena och en plats som HBK är med Örjans vall. Vi har under de senaste åren sett flertalet klassiska arenor gå i graven och ge plats åt nya arenor utan större känslomässigt värde, låt inte Örjans vall bli en av dem.

Frågan är starkt emotionellt laddad, det ska understrykas, hur klyschigt det än må låta är en fotbollsarena mer än bara en plats att spela fotboll på. Det är minnen, historia och känslor. Men frågan är inte bara av emotionell karaktär. Vi ser i dag hur stadskärnor i många svenska städer utarmas, affärer och nöjen flyttar till städernas utkanter och kvar blir stora tomrum. Örjans valls läge en kort promenad från city innebär både möjligheter för det lokala näringslivet och Halmstad som stad att ha en attraktiv och levande stadskärna.

Förespråkarna för en ny arena talar ofta om de dåliga träningsmöjligheterna kring Örjans vall och det har de helt rätt i. Träningsmöjligheterna vid Örjans vall är för dåliga för ett elitlag, men det är inte argument nog för att flytta matchverksamheten. Det finns ingenting som säger att det inte går att bygga nytt på lämplig plats och flytta träningsverksamheten för att på så sätt få de förutsättningar som krävs. Visst finns det ett värde i att ha all verksamhet samlad på samma plats, men det trumfar inte värdet av att spela sina matcher på en arena som har betytt, och betyder så mycket för så många.

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan. HBK:s grundvärden bygger i mångt och mycket på tradition och på trygghet och i detta är Örjans vall en central del. Detta är något vi ska vara mycket stolta över.

Till HBK:s årsmöte kommer en motion som syftar till att HBK ska arbeta för Örjans valls bevarande att lämnas in. Vi vill uppmana alla som även i framtiden vill ha ett Örjans Vall att gå till, att bli medlemmar och rösta för motionen på årsmötet i början av nästa år!

Fredrik Johansson, Erik Andersson, Jesper Bernhed Uhlén, Daniel Johansson, Benjamin Eriksson, Albert Zeneli, Ann-Sofie Johansson, Samuel Andersson, Erik Johansson, Bo-Göran Karlsson, Jonathan Tallberg, Carl Braunstein, Albin Lindholm, Hjalmar Andersson, Thomas Persson, Anton Edström, Marcus Svanström, Martin Bisseberg, Joakim Larsson

LÄS OCKSÅ: Förstudien om Örjans vall i slutfasen – då presenteras den

LÄS OCKSÅ: Så ser visionen för arenastaden ut – fotbollsarena, hotell och ishall