Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Problem att många inte längre förstår varifrån mat och energi kommer

Jag slås ständigt av krockarna mellan de olika synerna på hållbarhet. För att få energi som är fossilfri behövs mer vindkraftverk, solenergi och vattenkraftverk. Vindkraftverk och hus kan byggas av trä och av restprodukterna kan vi tillverka bränsle. Super!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Men av vilket trä ska dessa byggas? Vid vilka vattendrag ska kraftverken finnas? Var ska vi ha solpanelerna? Träet kan ju inte komma från Sverige eftersom samma personer som för fram nödvändigheten av att använda trä som förnybar energikälla inte vill att skogen i Sverige ska röras utan bli urskog. Så varifrån ska träet komma? Nu svarar många att självklart ska vi kunna hämta trä från skogen i Sverige, men vi ska inte ha några hyggen. Om vi inte ska hugga ner träd, hur ska träet kunna användas?

Vi ska heller inte ha några vattenkraftverk längs våra åar, men vi ska självklart ha vattenkraft som energikälla. Hur får man till ett vattenkraftverk utan att lägga det vid vatten? Solpanelerna kan inte ligga på husen i stan eftersom, ja, jag vet ärligt inte varför. För att det är roligare att lägga det på åkermark så att vi kommer ännu längre från självförsörjning kanske.

I min värld kommer inte ett minskat uttag av skog leda till en ökad förnybar energikälla i skogen. Färre vattenkraftverk kommer inte heller att ge mer energi från vattnet och kanske är det dags att involvera staden i den framtida energiproduktionen genom att använda dessa tak som finns där till att sätta upp solpaneler.

Det jag märker är att allt mer ansvar och att allt mer skam läggs på landsbygden, skogsbruket och lantbruket när vi här ute ska lösa problemen som är hela Sveriges problem och ansvar. Vi ska lösa energifrågan samtidigt som vi ska skämmas för att vi finns till och behöver sköta vår mark. Vi ska försörja hela Sverige samtidigt som vi inte ska bruka vår mark eftersom det är onaturligt.

Det är ett problem att den största delen av befolkningen inte längre förstår varifrån mat och energi kommer, och många av dem är tyvärr beslutsfattare.

Helen Johansson

LRF:s kommungrupp Halmstad