Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiet i Hylte jobbar för byggnation av matsal och gymnastikhall vid Elias Fries skola.
Centerpartiet i Hylte jobbar för byggnation av matsal och gymnastikhall vid Elias Fries skola.

Prioriteringar behövs i Hyltes skolpolitik

Centerpartiet föreslår nedläggning av en skola i Hylte för att samla resurserna för både elever och pedagoger och för att kunna genomföra likvärdig utbildning och förbättra arbetsmiljön.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik på insändare i HP 29/8 ”Vilka satsningar vill Hyltes politiker genomföra i skolan?

Under hela mandatperioden har Centerpartiet föreslagit en högre budget till skolan än vad majoriteten har gjort just på grund av att vi ser behov av att ge alla barn och elever bästa möjliga utbildning. Vi tycker det är viktigare att lägga resurserna på att mer än två tredjedelar av eleverna får gymnasiebehörighet än att ha en gratis tolfte månad i förskola och gratis resor för ungdomar. Vi kan inte få allt och då krävs det prioriteringar. Vi har gjort vårt val.

• Vi vill erbjuda kompetensutveckling, framför allt för fritidshemmen där vi vill erbjuda medarbetare högskoleutbildning till lärare i fritidshem, på samma sätt som vi nu har förskollärarutbildning.

• Vi vill förstärka elevhälsan med utökad kunskap inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, HBTQ+ och normkritik. Det ska finnas nära tillgång till logoped.

• Vi vill se en större samverkan mellan näringsliv och skola.

• Vi har lagt ett förslag om gemensam miniminivå på förskolornas miljöarbete med kompost och odlingslådor för att alla enheter ska ges möjlighet att arbeta med miljön.

• Vi har flera år yrkat på byggnation av matsal och gymnastikhall vid Elias Fries skola och ser nu med glädje att fler partier följer efter. Pedagoger ska vara just pedagoger och inte lägga tiden på bussresor och disk. Vi ser även en miljövinst i att minska resandet och matsvinnet. Utöver den byggnationen ser vi också ett stort behov av att bygga en särskola med anpassade lokaler för verksamheten och en samordnad förskola i Hyltebruks centrum.

• Vi ser det som självklart att Landeryds förskola ska vara på samma plats som skolan.

• Vi väljer att föreslå nedläggning av en skola för att samla resurserna för både elever och pedagoger för att kunna genomföra likvärdig utbildning och förbättra arbetsmiljön. Det finns gott om plats på övriga småskolor och vi sparar in uppvärmning och renoveringskostnader som kan läggas i verksamheten istället.

• Alla barn ska rustas med självkänsla, nyfikenhet och framtidstro.

Anna Roos (C), oppositionsråd

Malin Svan (C), ledamot barn- och ungdomsnämnden

Rebecka Vesterlund (C), ersättare barn- och ungdomsnämnden