Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg/TT
Bild: Hasse Holmberg/TT

Pressad personal har gång på gång försökt förklara den ohållbara arbetssituationen

Grundproblemet är att våra politiker genom alla år har slagit dövörat till när pressad personal gång på gång försökt förklara den ohållbara arbetssituationen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Genom sin ovilja att förbättra personalens arbetsförhållanden och ge skälig lön efter ansvar så bär politikerna skulden till vårdens försämring då vårdverksamheter har mist ett otal av erfaren och kompetent personal!, menar skribenten. Bild: Hasse Holmberg/TT
Genom sin ovilja att förbättra personalens arbetsförhållanden och ge skälig lön efter ansvar så bär politikerna skulden till vårdens försämring då vårdverksamheter har mist ett otal av erfaren och kompetent personal!, menar skribenten. Bild: Hasse Holmberg/TT

Den pågående vårdkrisen vi har är inget nytt, vi initierade såg detta vara i antågande för mer än 20 år sedan.

Värst drabbad är naturligtvis först och främst äldreomsorgen då denna vård är tyngst. Inte alls konstigt att vi har den personalbrist vi har! Grundproblemet är att våra politiker genom alla år har slagit dövörat till när pressad personal gång på gång försökt förklara den ohållbara arbetssituationen.

Våra politiker som styr över skattemedlen tycks aldrig ha velat fatta sambandet! I stället för att lyssna och bry sig har de ordnat neddragningar! Genom sin ovilja att förbättra personalens arbetsförhållanden och ge skälig lön efter ansvar så bär politikerna skulden till vårdens försämring då vårdverksamheter har mist ett otal av erfaren och kompetent personal! Därför har man på senare år tvingats rekrytera folk utan vårdutbildning som fått ta över vården, ofta unga och oerfarna, utan rätt kunskaper, utav dessa behärskar heller inte alla vårt språk. Sammantaget medför allt detta risker för missförstånd eller fatala misstag.

Politikers orättvisa fördelningspolitik är orsaken till att både vårdkvalité och patientsäkerhet raserats, detta tycks alla fatta utom de själva! I ett uttalande nyligen verkade det som om det vi länge har påtalat verkligen bekräftades; i reportaget tycktes den högste politiske ledaren frånsäga sig allt ansvar för att inte verksamheterna fungerade i hans kommun, denne ansåg sig endast behöva svara för skattemedlen. Skrämmande när inte ens de med det yttersta ansvaret kan erkänna kopplingen som har orsakat dagens vårdsituation med ibland ren vanvård.

Att både personalansvariga och politiker lever i villfarelsen att 98 % av vårdtagarna enligt undersökningar är nöjda med omsorgen kan endast förklaras av att varken anhöriga eller vårdtagarna själva är benägna att klaga på vården de är beroende av! De är ju hänvisade till, för att inte säga utelämnade åt personalen! I vissa fall kan låg personalbemanning förklara att allt inte hinns med. Men bristande engagemang, respekt eller en integritetskränkande ovärdig behandling mot sjuka och gamla tyder på åldersförakt och kan varken ursäktas eller tolereras.

Våra äldre vårdtagare är människor med stor livserfarenhet som strävat på olika sätt i hela sitt liv som nu blivit utelämnade åt främlingars godtycke. De var med och byggde upp vår välfärd, de är värda all beundran, omsorg och respekt.

A.L. Bertilsdotter