Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skribenterna är kritiska mot förslaget om premie för förlängt arbetsliv. Bild: ERIK G SVENSSON
Skribenterna är kritiska mot förslaget om premie för förlängt arbetsliv. Bild: ERIK G SVENSSON

Premieförslag leder till stor risk för godtycklighet

Är det behovet eller min relation till överordnad som ska styra?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Att Halmstads kommuns medarbetare som vill jobba efter 65 års ålder ska få 75 000 kronor årligen har framförts som närmast ett löfte av alliansstyret. Men det är inget annat än falsk marknadsföring.

Det står tydligt i det förslag som nu går vidare till kommunfullmäktige att premien för förlängt arbetsliv ska ses som en ”möjlighet för arbetsgivaren och inte en rättighet för arbetstagaren”. Det kommer att vara upp till varje verksamhet och chef att avgöra vem som får del av förmånen.

Vi menar därför att det finns en extremt stor risk för godtycklighet när det kommer till avgörandet om vem som får del av denna ekonomiska lönebonus. Är det behovet eller min relation till överordnad som ska styra?

Vidare ifrågasätter vi starkt förslagets träffsäkerhet. Förmånen beskrivs nämligen som en kompetensförsörjningsåtgärd där behovet av personal kommer att vara särskilt stort inom vård och omsorg de närmaste åren. Det man måste komma ihåg är att den genomsnittliga kommunalarbetaren går i pension vid 64 års ålder och många än tidigare.

Redan i dag finns en typ av bonus inom pensionssystemet. För varje år du jobbar efter 65 år och upp till 68 år så höjs din pension. Att en ekonomisk stimulans inte räcker borde vi alltså redan vara överens om. Med en slitsam arbetsmiljö är det inte konstigt att många inte orkar jobba längre än upp till 65 år. För yrkesgrupper med fysisk och psykisk påfrestning i jobbet krävs det först och främst förbättringar i arbetsmiljön. Då kan också deras arbetsliv förlängas.

Halmstads kommun har som många andra offentliga arbetsgivare i dag en stor utmaning i att säkra kompetensförsörjningen i många viktiga jobb som ska utföras i kommunen. Men det löser vi inte genom att hasta fram förslag som riskerar att bli godtyckliga och träffa fel.

Vi förväntar oss att alla partier tar till sig av de fackliga organisationernas starka invändningar mot premiemodellen och därför avstyrker förslaget i kommunfullmäktige.

Krissi Johansson (S), kommunråd, 2:e vice ordf, personal- och ledningsutskottet

Micael Nilsson (S), ledamot i personal- och ledningsutskottet

Gun-Britt Löfdahl (S), ledamot i personal- och ledningsutskottet

LÄS MER: Ja till 75 000 i bonus för att skjuta upp pensionen

LÄS MER: Alternativ som skapar ork och glädje