Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Politisk pytt i panna i Halmstad

När jag öppnade HP vid frukostbordet den 19/11 hamnade frallan i vrångstrupen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Läste och försökte förstå den politiska cirkusen omkring Halmstads budget. I dessa tider borde det lokalpolitiska etablissemanget visa enighet om vilka ekonomiska kriterier som skall styra kommunen in i framtiden på ett samordnat och effektivt sätt.

Detta i en svår tid där finanser, juridik, samhällsskydd och politik måste gå hand i hand. Av reportaget om kommande budgethantering så kan man verkligen uttrycka tvivel om vilka förutsättningar som kommer att råda.

I en parlamentarisk demokrati är det den politiska majoriteten som bestämmer och att även minoriteten har möjligheter att påverka viktiga beslut. Så är lagen skriven! Hur står det egentligen till i Halmstad, - vilken beslutsordning gäller med utgångspunkt från det parlamentariska läget? Långbänk kan inte accepteras med tanke på rådande läge!

Till kommunråden vill jag säga, - som medborgare kan jag kräva att ni nu lämnar skyttegravarna, lämnar prestige, taktik och stolthet bakom er och arbetar med den budget som är formellt antagen. Glöm inte att ni företräder politiska partier, där ni som folkvalda förvaltar människors engagemang och åsikter.

Stefan Pålsson anser att Alliansens val att styra vidare är ”djupt odemokratiskt”. Alls icke, det är ju så den demokratiska processen fungerar. Jenny Axelsson vill inte bli uppvaktad av ”en gammal tjatig friare” vilket är ett nonchalant sätt att se det allvarliga i situationen. Jonas Bergman och Fabio Ishaq ser varandra i ”fritt fall” och Vänsterpartiet följer rikskollegorna och nöjer sig med en stödroll åt Socialdemokraterna.

I sanning, inte lätt att förstå gränssnitten mellan genuin politisk ideologi och politisk maktstrategi. Den slutliga frågeställningen blir: Har verkligen kommunråden övergripande kontroll på situationen? Många stora och för medborgarna viktiga frågor väntar på sin lösning vilka kräver politiskt mod och beslutsamhet. Picassohotellet, Folkparken, centrumstrategi, Bastionen, service och utveckling för kommunens ytterområden, för att nämna några viktiga frågor. Även för politiker gäller principen att förtroende är svårt att vinna, men lätt att mista.

Lars-Rune Ericsson

LÄS MER: C och L vill inte skiljas från Alliansen

LÄS MER: Alliansen tänker styra med S-budget

LÄS MER: S-budget vann i fullmäktige – efter SD:s svängning