Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen har gett HEM i uppdrag att genomföra fastighetsnära insamling av sopor, enligt skribenten.
Kommunen har gett HEM i uppdrag att genomföra fastighetsnära insamling av sopor, enligt skribenten.

Politisk feghet gällande sopor skapar risker i samhället

Vi vill inte ha flera lastbilar på gatan för att hämta sopor, skriver ordföranden i Samfällighetsförening Albinsro.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Regeringen har beslutat om fastighetsnära insamling av sopor och kommunen har gett HEM i uppdrag att genomföra detta. Inom vårt villaområde kommer detta att påverka dem med egen soptunna. Flera olika färgade påsar ska slängas i soptunnan.

2016 investerade vi i ett gemensamt underjordiskt sopkärl som töms av en lastbil med ett stopp och en kort stunds tomgångskörning. Nu skall vi ha soptunna på egen fastighet med den nackdelen att lastbilen skall göra 19 stopp och start på vår lilla gata. Detta skapar en ökad risk för barn att bli påkörda.

Alternativt skall vi bygga upp en liten sopstation mitt i området dit flera olika lastbilar skall komma vid olika tillfällen och tömma varje fraktion. Återigen med ökad risk för olyckor.

Detta fungerar nog men är inte optimalt i vårt område. Vi vill inte ha fler lastbilar på gatan för att hämta sopor och hur tänker boende till exempel på Söder som får fler lastbilar på de små gatorna som finns där?

I våra samtal med HEM har vi fått mycket förståelse för vår situation, men tyvärr är det beslutat högre upp att vi med gemensamhetsbehållare inte får nyttja optisk sortering utan är hänvisade till soptunna på egen fastighet vilket ger flera stopp och mer tomgångskörning med lastbilar. Men också flera olika lastbilar för de olika fraktionerna som skall sorteras.

Jag skall ge en enkel ekonomisk och miljövänlig lösning. Ge alla med underjordiska behållare möjlighet att köra optisk sortering. Sköter vi oss inte så ge oss böter. Hjälper inte det så får vi hamna utanför den optiska sorteringen, men inte bara för att vi valde ett miljövänligt alternativ 2016.

Det finns behållare i Frösakull, Albinsro och på Söder. Det som behövs är att lägga om rutterna och ge oss chansen att få ha en säker boendemiljö för barnen. Men att från politiskt håll klassa oss med underjordisk gemensam avfallsbehållare som mindre kompetenta än om vi skulle ha egen tunna är fel ur många aspekter.

Ordförande Logvägen Samfällighetsförening Albinsro